Reporters van TV Enschede namen een kijkje in de straat. Bekijk de video hierboven.
Ze hingen massaal uit de kelderramen. Slangen die het grondwater vanuit de natte kelder op straat loosden. Het zorgde vooral in natte winterperiodes voor een vertrouwd beeld in de Minister dr. De Visserstraat. Maar nu, ongeveer een jaar later, is er geen slang meer te bekennen. De pompen staan uit. Het zo gehoopte scenario is uitgekomen: de kelders zijn droog.
Een paar honderd meter verderop, aan de Deurningerstraat, staan de pompen juist aan. Eind september zijn ze in werking gesteld. De twee pompen onttrekken een half jaar lang grondwater op een diepte van 15 tot 20 meter. Daarna gaat de gemeente bekijken wat het effect is op de grondwaterstand.
Dat de twee pompen effect hebben, durft Patrick Spijker van de gemeente Enschede wel te bevestigen. "Maar dat effect is vooralsnog alleen zichtbaar in de diepe grondlaag van het gebied in de buurt van de pompen." Spijker baseert zijn conclusie op de gegevens van de peilbuizen, waarvan er ook een aantal dicht bij de twee grondwaterpompen staan. Hoe ver het effect reikt, weet Spijker nog niet. Daarvoor moeten langere tijd metingen worden verricht en er moet meer neerslag gaan vallen.
In het voorjaar van 2017 worden de resultaten van het onderzoek van bureau Tauw naar de grondwateroverlast in Enschede-Noord bekendgemaakt. Daarna bekijkt de gemeente of ze ook in andere delen van de stad nader onderzoek gaat doen. Verspreid over de stad zijn peilbuizen. De data van de peilbuisgegevens staan
hier.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM Foto: Annina Romita