Als het verbod van windenergie in ecologische hoofdstructuur wordt geschrapt, stelt Enschede, is de ambitie voor 2030 (12 procent van energieverbruik duurzaam opgewekt) beter te realiseren. Er ontstaan dan veel meer plekken voor windmolens, waar bovendien weinig tot geen mensen wonen. De provincie overweegt de regels al te verruimen met een pilot, maar Enschede wil dat het windmolenverbod wordt geschrapt.
ZonneparkenOok met het voorgenomen provinciaal beleid rond zonneparken in de 'groene ruimte' is Enschede niet tevreden. Overijssel wil die projecten alleen toestaan als het maatschappelijke belang daarvan is aangetoond en het verlies aan landschappelijke en ecologische waarden voldoende wordt gecompenseerd door te investeren in de ruimtelijke kwaliteit in de directe omgeving ervan. Dat legt volgens Enschede een bom onder de (financiële) haalbaarheid van zonneparken.
Bovendien vormt zo'n regel volgens de gemeente een heel makkelijk handvat voor bezwaarmakers. 'Volgens ons zijn gemeenten heel goed in staat om zelf te beoordelen welke gebieden (...) tijdelijk voor de realisatie van zonneprojecten in aanmerking komen', staat in de zienswijze. Enschede wil dat de regel wordt aangepast.
Denk meeHoe denk jij over duurzame energie in Enschede? En heb jij liever windmolens of zonneparken? Klik dan
hier om de vragenlijst in te vullen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM