Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO Geen strafzaak voor dakdrama in Grolsch Veste

243986 240813 240680 dakdrama 1

Er wordt voor het dodelijke dakdrama in het FC Twentestadion in 2011 niemand vervolgd. De Bouwcombinatie Grolsch Veste en Voortman Staalbouw treffen een schikking met het Openbaar Ministerie (OM) en ontkomen daarmee aan een strafzaak.

Enschede FM sprak met persofficier Marielle Hofman over de zaak. Beluister het fragment hierboven.
De deal wordt vandaag (donderdag) door het OM bekend gemaakt. Eind december is de minister van justitie al akkoord gegaan met deze manier van afhandelen. Woensdag tekenden de bedrijven de transactie.

Boete
Voortman en de bouwcombinatie (bestaande uit Dura Vermeer, Trebbe en Te Pasbouw betalen elk een boete van 50.000 euro en nog eens 75.000 aan het Fonds Slachtofferhulp. Het treffen van de schikking is geen schuldbekentenis. De verdenkingen tegen zeven werknemers van de bouwbedrijven zijn geseponeerd. De slachtoffers en nabestaanden zijn geïnformeerd over het akkoord. Zij kunnen leven met deze afhandeling , zegt persofficier Mariële Hartman. Zij zouden dit liever hebben dan een strafzaak, waarin alles opnieuw wordt beleefd.

2011
Tijdens de uitbreiding van het stadion van FC Twente in juli 2011 stortte een deel van het dak in. Op dat moment werd er aan de constructie gewerkt. Er vielen twee doden en negen zwaar gewonden. Vast staat dat het dak al werd afgebouwd, terwijl er nog essentiële onderdelen aan de dragende constructie ontbraken.

Hartman: Er is lang en zorgvuldig onderzoek geweest, maar het heeft geen volledige duidelijkheid gegeven over de toedracht van het ongeluk. En ook niet aan wie gemaakte fouten precies dan strafrechtelijk zijn toe te schrijven. Niet vast staat dat de bedrijven of personen wisten dat de constructie niet stabiel was en dus gevaarlijk, maar ze hadden het moeten weten. . Dat leverde een overtreding van de Arbowet op. Daarvoor is deze transactie gesloten.

Eerdere ongelukken
Volgens de persofficier is met dit bedrag aansluiting gezocht bij de justitiële afwikkeling van eerdere ernstige bouwongelukken, zoals een instorting in de zogenaamde B-Tower in Rotterdam (2010) en de Amercentrale in Geertruidenberg (2003, vijf doden). Het Openbaar Ministerie koos met name voor deze schikking, omdat ook in een strafzaak een bedrijf alleen een geldboete opgelegd kan worden. De verwachting van het OM is dat er dan een vergelijkbaar bedrag was uitgekomen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.