Een beveiliger houdt een oogje in het zeil, buiten de bibliotheek van Enschede krijgen twee politieagenten versterking uit onverwachte hoek. Drie oudere heren van Turkse komaf zijn geen fan van de Gülenbeweging. Zij willen koste wat kost voorkomen dat hun medestanders de orde komen verstoren deze woensdagavond. Ze zullen er een stuk of tien, vijftien op afstand houden.
Steen des aanstoots: de eerste van in totaal vier lezingen die de stichting Ebru houdt over Turkije en de Gülenbeweging. Wat is die beweging van islamgeleerde Fethullah Gülen precies, die volgens de Turkse president achter de mislukte coup van afgelopen zomer zit? "Nee, wij gaan niet naar binnen", zeggen de heren Basarslan, Aktas en Var op gepaste afstand van de ingang aan de Pijpenstraat. "Deze lezing is tegen Turkije, maar we willen niet hebben dat mensen uit onze gemeenschap hier rotzooi komen trappen. Wij werken samen met gemeente en politie om dat te voorkomen", zegt Aktas, "er zouden hier honderden, misschien wel duizend mensen komen demonstreren en we hebben ze allemaal gevraagd weg te blijven. Maar misschien hebben sommigen het niet gehoord, dus..."
Binnen luisteren zo'n 25 bezoekers naar de uitleg van Alper Alasag (47) hoe Turkije pakweg de laatste 100 jaar een moeizame weg van verdeeldheid en verscheidenheid naar een eenheidsstaat heeft afgelegd. Gülen komt nog nauwelijks aan bod, dat is voor de volgende drie lezingen. Het publiek is hoofdzakelijk autochtoon en nieuwsgierig, aangevuld met Nederlandse Turken die sympathiek tegenover de beweging staan. En de Erdogan-aanhang? "Die dialoog is nu helaas nog niet mogelijk", zegt Alasag, "afgelopen juli is nog te vers."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Lars Smook