Niet straffen, maar meedenken. Dat is het uitgangspunt van de gemeente Enschede om eigenaren te stimuleren iets te doen met leegstaande panden. Het college ziet niets in een strafmaatregel, waarbij de gemeente eigenaren dwingt leegstand aan te pakken.
De zogeheten leegstandstaks is van de baan. Dat schrijft het college aan de gemeenteraad, die bij de behandeling van de Zomernota in 2016 aangaf meer informatie over de voorgenomen 'boete' voor pandeigenaren te willen ontvangen. In het coalitieakkoord is de leegstandstaks genoemd als mogelijk middel om eigenaren van leegstaande kantoor-en bedrijfspanden in actie te laten komen. De wet laat het echter niet toe om eigenaren een boete te laten betalen.
Wel worden elders in Nederland alternatieve maatregelen toegepast, waaronder een zogenoemde leegstandsverordening. Het college heeft laten onderzoeken of de gemeente Enschede zo'n verordening kan invoeren in de binnenstad, met een bestuurlijke boete als uiterste dwangmiddel. Daartoe zijn gesprekken gevoerd met ondernemers, vastgoedeigenaren en betrokken ambtenaren.
Volgens de gemeente Enschede hanteren overigens maar weinig gemeenten een leegstandsverordening. 'Het dwingende karakter is voor veel gemeenten reden om ervan af te zien; zij geven de voorkeur aan samenwerken en samen optrekken', schrijft het college aan de raad. Positieve prikkels richting ondernemers en hulp vanuit de gemeente zouden meer effect hebben dan het opleggen van boetes, zo blijkt uit het onderzoek.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Carlo ter Ellen