Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

'Twente moet vrezen als vestigingsregio technobedrijven'

246981 utwente spiegel 21

De positie van de Universiteit Twente als koploper van alle dertien Nederlandse universiteiten waar het gaat om het economisch en maatschappelijk rendement wordt bedreigd.

De Twentse gemeenten moeten bij het opstellen van een nieuwe Agenda voor Twente samen durven kiezen voor investeringen hightech. Dat zeggen directeur Kees Eijkel van Kennispark Twente en Erwin Holtland die bij Kennispark verantwoordelijk is voor de financiering van startende technologiebedrijven.

Met een tweejaarlijks onderzoek brengt het bureau ScienceWorks in kaart hoe universiteiten hun wetenschappelijke en technologische kennis weten om te zetten in economisch en maatschappelijk nut. De UT scoorde bij het laatste onderzoek, dat in december 2015 werd gepresenteerd, vooral met het succes van zijn spin-off-bedrijven. Ook bij het onderzoek van 2013 was de UT wat ondernemerschap betreft lijstaanvoerder.

Maar die positie wordt bedreigd. Niet alleen de technische universiteiten van Delft en Eindhoven doen hun best om technologiebedrijven te ondersteunen en financieren, ook de steden Rotterdam en Amsterdam investeren miljoenen in huisvesting en begeleiding van startende technologiebedrijven. Er is op de UT en op Saxion zorg over de vraag of Twente qua vestigingsklimaat voor startups in Twente wel concurrerend blijft als de 14 Twentse gemeenten, die samen een nieuwe Agenda voor Twente moeten opstellen, het niet eens worden over de besteding van tientallen miljoenen die ze zelf moeten opbrengen. Het risico van versnippering dreigt. Men moet durven kiezen , vindt Kees Eijkel.

Sinds 2011 zijn er 595 bedrijven rondom de UT en Saxion ontstaan, zegt Kees Eijkel. De regio Regio Twente droeg zijn steentje bij door in de achterliggende jaren via de eerste Agenda van Twente in totaal 30 miljoen in de regionale kenniseconomie te investeren. Een deel daarvan kwam in het Innovatiefonds Twente, dat in technologiebedrijven investeert. Als die middelen afnemen, komt volgens Eijkel en Holtland de toonaangevende positie van Twente in gevaar.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.