De vrouw die door de wijkbudgettencommissie wordt beschuldigd is opbouwwerkster. Ze zou facturen hebben vervalst en facturen voor niet geleverde diensten hebben ingediend. De vermeende fraude gaat om enkele honderden euro's.
De commissie ging naar de politie nadat ze bij wethouder Jeroen Hatenboer en stadsdeelmanager Debbie Brands nul op het rekest had gekregen. Een gesprek met Radar gaf evenmin voldoening. Volgens Therèse Bouwman van de commissie wijkbudgetten bagatelliseerden Hatenboer en Brands het gerommel met gemeenschapsgeld.
Nancy Gierkink, teamcoach welzijn van Radar: "Er is niet zo heel veel aan de hand. Van fraude is geen sprake. Fraude is geld achteroverdrukken en voor jezelf houden. Er is wat misgegaan met een verantwoording. Wij hebben gezegd: we maken een nieuwe verantwoording. Die wilden ze niet. De commissie heeft andere ideeën over verantwoording."
'Verkeerde bon'
Volgens Hatenboer staat de gemeente buiten de zaak. Het is iets tussen de wijkcommissie en Radar. Maar omdat het om gemeenschapsgeld gaat, want dat is het wijkbudget, wil hij wel kwijt dat de medewerkster 'een verkeerde bon heeft ingediend'. "Er is absoluut geen sprake van zelfverrijking. Ze heeft iets stoms gedaan. Verder is er niet zo veel aan de hand."De omissie had in een handomdraai rechtgezet kunnen worden, maar dat wilde de commissie wijkbudgetten volgens Hatenboer niet. "Dat de commissie aangifte heeft gedaan van fraude is haar goed recht."
De politie laat weten dat er inderdaad aangifte is gedaan van fraude en de zaak in onderzoek is. De gemeente heeft per jaar 1,4 miljoen euro over voor de wijkbudgetten. Bewoners die met een fatsoenlijk en aansprekend voorstel komen, krijgen daarvoor geld. De commissie wijkbudgetten van Velve-Lindehof heeft op jaarbasis zo'n 33.000 euro te verdelen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.