Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Politie vraagt vrienden op Facebook naar straf voor dief

248024 politiebureau enschede NIEUW 2

Zondag werd in een Enschedese horecazaak een jas gestolen. s Avonds hield de politie de dader aan. Opmerkelijk: de politie vraagt de volgers op haar Facebookpagina welke straf de vrouw moet krijgen.

Bijna 15.000 volgers heeft Politie Enschede op Facebook. Het webteam van het 233 leden tellende korps zet er bijna dagelijks berichten op uit de politiepraktijk van alledag. Zo ook van de diefstal van een damesjas, afgelopen zondagmiddag.

s Avonds zag de agent die eerder die dag de camerabeelden van de diefstal had gezien een vrouw lopen in een jas die gelijk was aan het gestolen exemplaar. De vrouw werd aangehouden en bekende de diefstal.

'Wat vinden jullie?'
Wat vinden jullie? Wat voor straf moet ze hiervoor krijgen. Gevangenisstraf, taakstraf of een geldboete? , vraagt de politie haar volgers op de Facebookpagina.

Nee, we hebben hiervoor niet speciaal toestemming gevraagd aan het Openbaar Ministerie of de rechtbank, maar we hebben ook geen signalen ontvangen dat er bezwaren tegen zouden bestaan , zegt chef basisteam Enschede Arjan Derksen.

Van boete tot stokslagen
Bijna 100 keer is er inmiddels gereageerd op de oproep om op de stoel van de rechter te gaan zitten. De reacties verschillen van een boete, variërend van 100 tot 300 euro tot een taakstraf, omdat je van een boete niets leert. Een enkeling pleit voor 300 stokslagen en een ander voor 10 slagen op de handen met de knuppel.

Er is zelfs een leestip voor de roman De Mantel van de Russische schrijver Nikolaj Gogol. In dat boek wordt nog eens een keer een jas gestolen.

Gevraagd naar de reden van de volksraadpleging zegt Derksen: Wij willen de burgers meenemen in de praktijk van het politiewerk. Laten zien voor welke dilemma s onze mensen soms staan. In Deventer zit onze afdeling ZSM, afkorting voor Zo Spoedig Mogelijk. Die collega s beslissen bij heterdaad-zaken direct hoe het verdergaat. Die staan bijvoorbeeld voor de vraag of dit moet worden afgedaan met een boete, of dat een verdachte in bewaring moet worden gesteld.

'Milder dan rechters'
Wat opvalt aan de reacties over de gestolen jas, is dat ze vrij genuanceerd zijn. Dat komt volgens Derksen in de eerste plaats, omdat de meeste Facebook-accounts niet anoniem zijn.

En vaak blijkt, dat mensen milder in hun oordeel zijn dan rechters, als het om de strafmaat gaat. De maximale straf voor diefstal in principe ook van een jas is 4 jaar. Daar pleit niemand voor. Ik vind het over de hele lijn wel goede reacties. Sommige reageerders vragen naar de omstandigheden, naar het verhaal achter de diefstal. Dat telt ook voor een rechter zwaar mee.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.