TV Enschede bracht een bezoek aan Saxion Hogeschool om een kijkje te nemen bij de plantenwand. bekijk de video hierboven:
''Door de komst van het groen in deze ruimte, wordt er CO2 opgenomen en zuurstof afgegeven. Voldoende zuurstof is juist wat nodig is in scholen en gebouwen met grote ruimtes en veel mensen.''
''Op een basisschool is al eens zo n wand geplaatst. Wat daar gebeurde? De leerlingen konden zich beter concentreren, waardoor hun cijfers ook beter werden. Toen werd voornamelijk naar de menselijke reacties gekeken, maar zijn er geen technische metingen gedaan. Hier op Saxion doen we dat wel , legt Bults uit. ,,Om er achter te komen of de planten echt effect hebben, wordt alles bijgehouden: licht, zuurstof, hoeveelheid water, fijnstof en geluidsabsorptie.
Naast het verbeteren van prestaties heeft de komst van de groene wand ook een ander doel. ''Saxion heeft de ambitie om de duurzaamheidscertificaat te behalen. Dit levert daaraan een grote bijdrage , vertelt Bahez Abdallah, onderzoeker van Saxion Hogeschool. De komende drie jaar is de plantenwand op deze afdeling te vinden. Als de testresultaten goed uitpakken, gaan we er over nadenken om plantenmuren als deze ook op andere afdelingen te plaatsen.
Bults ziet dat plan zeker zitten. ''Als onze verwachtingen rond dit project uitkomen, dan zou elk klaslokaal zo n muur moeten hebben. Voor de zomer beginnen al de eerste onderzoeken in kleinere ruimtes, zoals een leslokaal.
Saxion Hogeschool en groenspecialist Moooz zijn deze bijzondere samenwerking met elkaar aangegaan. Maar hoe wordt zo n stuk groen in een school onderhouden? ,,Het bedrijf is verantwoordelijk voor het onderhoud van het paneel, het watersysteem en het knippen van de planten. Wij van Saxion geven de planten om de twee weken water om ze in leven te houden. In drie maanden tijd is de muur al mooi vol gegroeid , zegt Abdallah.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.