Enschede is gek op Duitsers, behalve als ze vergeten een parkeerkaartje te kopen of de betaalde tijd overschrijden. Dan gaat er zonder pardon een bon achter de ruitenwisser.
Derde van parkeerbonnen
Vorig jaar 3.441 keer à 63,80, ofwel 219.000 euro voor de gemeentekas. Daarmee zijn de Duitsers goed voor een derde van de parkeerbonnen in de stad. Hoewel parkeerbon niet het goede woord is. Officieel heet het een naheffing van de gemeentelijke parkeerbelasting.
Zes keer zo duur
Voor de Duitse overtreder is zo'n naheffing twee keer slikken. Vanwege het bedrag, want dat is zeker zes keer zoveel als thuis. En door het ontbreken van betalingsinformatie. In Duitsland is de bon duidelijk over hoe, waar en wanneer te betalen. De Enschedese bon laat de foutparkeerder gissen. Wel staat er een klachtennummer afgedrukt. Van het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente (GBT).
Het GBT mag vervolgens uitleggen hoe de Duitsers de boete moeten betalen. De Duitse tekst op de achterkant van de bon meldt van alles, maar niet dat de parkeerzondaar rustig moet wachten op een brief namens het GBT met nadere informatie.
Almelo weigert
In januari trok het GBT aan de bel. Met het verzoek aan de tien aangesloten gemeenten om een duidelijke Duitse tekst achterop te plaatsen of die aan te passen. Almelo reageerde vrijwel meteen. Met een 'nee, dat doen we niet'.
Enschede reageerde laconiek. Een woordvoerder: Er staat al Duits achterop. Hij heeft alleen geen idee wat. De vraag of het misschien netjes is om de Duitse gasten eerst een keer te waarschuwen en pas bij de tweede overtreding te bekeuren, blijft al weken onbeantwoord. Tijdsoverschrijding kan worden voorkomen als de parkeerder zich digitaal meldt. Maar digitaal parkeergeld betalen is geen optie voor Duitse automobilisten. Mobiel betalen staat in Duitsland nog in de kinderschoenen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.