Enschede FM sprak met Antek Olzanowski, woordvoerder Artikel 1 Overijssel. Beluister het interview hierboven.
Met de zestien die er dit jaar bij komen, telt Enschede ongeveer 120 steentjes door de hele stad, die herinneren aan de slachtoffers van de nazi's. In totaal zullen 850 adressen een steen voor de deur krijgen. Meer dan 20 steentjes per jaar krijgt Enschede niet. Meer kan kunstenaar Gunter Demnig niet aan; hij maakt ze voor veel meer plaatsen immers. Maar meer kan de werkgroep Levend Verleden die in Enschede de plaatsing verzorgt, ook niet aan. "Het geld is bijna op", zegt Roelof IJspeerd die betrokken is bij de stichting.
Lipperkerkstraat
Vier 'Stolpersteine' worden woensdagmiddag gelegd aan de Lipperkerkstraat 53 in Enschede. Daar woonden Levie en Roosje de Beer en hun zoon Alfred, getrouwd met Leny. Dochter Reina is erbij als de Stolpersteine worden gelegd. Ze is nu 91 en is de enige overlevende. Haar hele familie kwam om in Auschwitz. De kosten voor de vier steentjes nemen nabestaanden op zich. Ook burgemeester Onno van Veldhuizen heeft een steentje betaald.
App
Geld is ook nodig voor activiteiten rond de Stolpersteine. Op dit moment is Antek Olszanowski van Artikel 1 bezig is om samen met studenten van Saxion een app te ontwikkelen met alle verhalen achter de Stolpersteine. Wie de app heeft, kan ter plaatse de geschiedenis van de familie of persoon die op het adres woonde, lezen op de mobiele telefoon. Wanneer de app er komt, is nog niet duidelijk.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Lars Smook