Joost van den Heuvel Rijnders leefde in boeddhistische meditatiekloosters in Nepal en Birma. Het kloosterleven speelde zich af in stilte, afgezien van korte, intensieve gesprekken met monniken. Na een verblijf van ruim drieënhalf jaar in Azië koos hij voor terugkeer naar de westerse wereld. Hij kwam 'Terug naar de markt', een uitdrukking uit de Japanse zentraditie die staat voor het oefenen en toepassen van meditatie in het leven van alledag.
Dagelijks leven De zoektocht naar hoe je dat doet, beschrijft Van den Heuvel Rijnders in zijn boek. "In de rust van een klooster is mediteren makkelijk. Maar daar zit je alleen nog maar in het trainingskamp. De wedstrijd speel je in het dagelijkse leven, daar waar je woont en werkt."
Zweverigheid Meditatie is vaak omgeven met een zweem van zweverigheid. Dat wil Van den Heuvel Rijnders graag doorbreken. "Ik ben een normaal mens met een gezin, een drukke baan, hypotheek en mobiele telefoon. Ik heb contacten op social media en een jaarkaart van FC Twente. Die volheid van het leven is mooi. Tegelijk merk ik dat het goed is om soms met een boeddhistische bril naar het leven te kijken. Wat Boeddha 2500 jaar geleden zei, kan nu nog een enorme inspiratiebron zijn."
Docent De Enschedeër werkt als docent geschiedenis op de locatie De Thij van het Twents Carmel College in Oldenzaal. Daarnaast geeft hij sinds 2005 meditatielessen en begeleidt hij retraites en studieweekenden over boeddhistische levensbeschouwing.
FC Twente Persoonlijk helpt meditatie hem om een nederlaag van FC Twente beter te verdragen. "Ik geniet van een wedstrijd, word meegezogen in de sfeer. Tegelijk besef ik dat ik niet in eigen hand heb wat op het veld gebeurt. Daardoor kan ik makkelijker loslaten als het balletje de andere kant op valt."
Joost van den Heuvel Rijnders: Terug naar de markt. Boeddhisme in het dagelijks leven. Uitgeverij Asoka. Informatie over cursussen en retraites op inzichtmeditatie.com.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Frans Nikkels