Historische stadswandeling door oorlogsverleden Enschede: Doe mee!
Enschede aan Zee

Podcast: #3 Wat is de impact van jouw watergebruik?

Als een van de rijkste landen ter wereld is Nederland één van de koplopers in het verbruiken van water. Maar weet jij eigenlijk wat de impact van jouw watergebruik op de rest van de wereld is en hoeveel water de producten, die je consumeert, verbruiken? Zelfs de gemiddelde Tukker heeft een behoorlijke impact. Rick Hogeboom, onderzoeker aan de Universiteit Twente en directeur van het Water Footprint Network, legt het in deze nieuwe aflevering uit.

Rickhogeboom

Watervoetafdruk

Ons dagelijks waterverbruik is enorm. In Nederland zijn we bijna omringd door water. We gebruiken het elke dag – om te douchen, de was te draaien en om onze tuin te besproeien. We denken alleen na over ons waterverbruik, zodra
de waterrekening weer eens in het kwartaal door de brievenbus valt. Maar zonder dat we er over nadenken, is bijna de helft van ons verbruik niet duurzaam.

Rick Hogeboom en zijn team van het Water Footprint Network onderzoeken al deze gegevens rondom water. Bij hun onderzoeken gebruiken de onderzoekers meestal één overkoepelend woord: een water footprint, oftewel: de watervoetafdruk. De watervoetdruk vertelt ons hoeveel water iets verbruikt. Het resultaat wordt samengevat in een getal. De gemiddelde watervoetafdruk, dus de hele productieketen, van een T-shirt is bijvoorbeeld 2700 liter.
Je wilt weten hoeveel water je per jaar verbruikt? Dat kun je zelf berekenen met de water footprint calculator.

Water Footprint Network

Het Water Footprint Network wil de watervoetafdruk gebruiken om de overgang naar een duurzaam, eerlijk en efficiënt gebruik van zoetwaterbronnen wereldwijd te bevorderen. Dat wil zeggen dat iedereen op de wereld toegang krijgt tot zuiver water en dat dit water eerlijk verdeeld wordt. Om dit doel te bereiken moet echter nog veel gebeuren.
Je wilt meer over de projecten ervaren? Neem dan een kijkje op de website van het Water Footprint Network.