Eerste burger Sonja Jürgens van Gronau sluit niet uit dat haar stad en Enschede in de toekomst samen optrekken als Europese modelregio en op een duidelijk afgebakend terrein zeer nauw gaan samenwerken. Een fusie vindt ze niet realistisch, zegt ze in een gesprek met de De Twentsche Courant Tubantia en de Westfälische Nachrichten. "Ik moet eerlijk gezegd een beetje lachen om dit idee. We zijn goede buren, het klikt. Blijkbaar is men daarover enorm opgetogen, dan kan het gebeuren dat de emoties overkoken. Maar je mag niet uit het oog verliezen dat we bij twee verschillende landen horen. Alleen al dat feit maakt het onmogelijk om het formeel over fusie te hebben."
Grens uitgummen
Hoe ver wil Gronau dan wel gaan in de samenwerking met Enschede? De Enschedese burgemeester Onno van Veldhuizen zei eind vorig jaar de grens te willen 'uitgummen'. Zijn Duitse ambtscollega Jürgens vindt het volgende: "Dat de steden in de grensregio nauwer aansluiting moeten zoeken, zodat ze de mensen betere structuren en mogelijkheden kunnen bieden."
Samenwerking
Zo is 'op het gebied van cultuur' een nauwere samenwerking afgesproken. De beide steden willen bovendien 'naar de zwembaden' kijken, aldus Jürgens. Wat dat precies inhoudt, is nog niet duidelijk. Het internationale overleg rond drugsoverlast in Glanerbrug is volgens Jürgens ook een resultaat van het feit dat Van Veldhuizen en zij elkaar goed weten te vinden. En Jürgens is trots op de samenwerking met het MST in Enschede. Door goede afspraken met Duitse ziekenfondsen kunnen Duitse kinderen sinds 2015 in spoedgevallen ook in Enschede worden behandeld.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM