Henk Meiborg, als extern adviseur betrokken bij de gemeentelijke werkgroep die een netwerk van elektrische flexauto's in de stad wil uitrollen, bevestigt dat het snellaadstation er komt. Hij noemt het station 'uniek in zijn soort'. "Over drie maanden heeft Enschede waarschijnlijk al een snellaadsstation", zegt Meiborg. Het station, dat straks voor iedereen te gebruiken is, beschikt over zes aansluitingen en heeft genoeg capaciteit om twee elektrische auto's tegelijk in een kleine twintig minuten op te laden.
De locatie van het snellaadstation wordt niet prijsgegeven.
Slimme laadpalen
Maar de gedachten over laadpalen gaan verder bij de gemeente. Het gemeentehuis doet overdag beroep op zonnepanelen, maar in het donker leveren die geen stroom. Slimme laadpalen zijn echter in staat om stroom in de batterij van de elektrische auto terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Vertaald naar het gemeentehuis betekent dit dat tijdens een raadsvergadering de lichten branden op stroom van de elektrische auto's. Meiborg: "En het bedrijf dat die slimme laadpalen maakt (GE Odink en Koenderink) zit gewoon in Haaksbergen."
Toekomstmuziek
Eind dit jaar gaat een groep ambtenaren e-flexauto's uitproberen
(lees hier meer). Als de proeffase succesvol is, kunnen andere bedrijven en organisaties ook een beroep doen op de elektrische auto's. Volgens planning kunnen in 2020 ook inwoners van de stad een e-flexauto tegen betaling reserveren. Na de inwoners volgt het openbaar vervoer. Uitbreiding naar andere gemeenten is het volgende doel.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Annina Romita