Dat zeggen de gemeenten Enschede, Hengelo en Almelo. Volgens burgemeester Arjen Gerritsen van Almelo, voorheen portefeuillehouder jeugdoverlast in Utrecht, is de afgelopen jaren de aanpak van overlastgevende en criminele jeugdgroepen veranderd. Er is tegenwoordig een meer dynamische benadering. We zijn veel meer op de persoon gaan zitten . We zijn de groep veel meer gaan ontleden. Dat gaf een evenwichtiger beeld. Kopstukken in een groep werden keihard aangepakt, waardoor we meer vat kregen op meelopers.
Volgens Gerritsen is Almelo er zo in geslaagd de Tunnelgroep een criminele jeugdgroep op te lossen . Dat is gedaan door preventie. Voorkomen dat jongeren zich bij de groep aansloten. Maar ook door repressie, het aanpakken van de kopstukken, en daar tussenin zorg en hulpverlening.
Individuen
Criminele jeugdgroepen zijn er ook niet meer in Enschede, wel nog twaalf overlastgevende groepen. Deze veroorzaken soms gevoelens van onveiligheid , zegt een woordvoerder van de gemeente Enschede. Door een integrale aanpak, waarbij ook andere hulpverleners dan alleen politie betrokken waren, is het aantal afgenomen.
Een woordvoerder van de politie bevestigt de trend. Die samenwerking tussen politie, gemeenten en hulpverlening is een succes. Die daling van overlastgevende jeugdgroepen is dan hartstikke mooi meegenomen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM