Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Opmerkelijk veel hoogbegaafde kinderen op Enschedese basisschool

255235 dekoning

Basisschool De Koning in Enschede is een gewone wijkschool. Toch telt deze school opmerkelijk veel hoogbegaafde leerlingen, die eerder zijn vastgelopen op hun oude school. Wat voor bijzondere aanpak heeft De Koning?

Het afgelopen half jaar had christelijke basisschool De Koning acht hoogbegaafde zij-instromers. Voor sommigen is het al de derde of vierde school. Elders liepen ze stuk op onvoldoende aandacht voor hun speciale behoeften. Met als gevolg dat het kind zelf meestal moeilijk gedrag vertoonde. "Ze komen bijna allemaal binnen via de onderwijsconsulent", vertelt directeur Gerard Regeling. "Een onafhankelijke, door overheid aangestelde functionaris die ervoor zorgt dat voor iedereen passend onderwijs is. De consulent komt in beeld als er problemen zijn. Hij kan adviseren."

Thuis
Dat gebeurde ook met Indy. Ze kwam in groep acht. De Koning was haar vierde basisschool. Eindelijk voelt ze zich thuis. "Overal voelde ik me anders dan de rest. Er was vaak ruzie. Hier mag ik zijn, zoals ik ben."

Gevoelig
Indy verwoordt volgens directeur Regeling waar veel bovenmatig getalenteerde kinderen tegenaan lopen. "Ze zijn gevoelig. Als er iets speelt in de klas, dan pikken ze dat als eersten op. Hoogbegaafde kinderen begrijpen alles. Maar kunnen het vaak niet omzetten in doen. Vaak zijn ze chaotisch, hebben moeite met plannen. Ze hebben iets in het hoofd, maar begrijpelijk op papier zetten, is lastig."

Op De Koning is voor elke hoogbegaafde nieuwkomer een plan van aanpak. Dat is erop gericht een veilige omgeving te creëren. De leerling kan anders zijn dan de rest. Daar is niets mis mee. Gerard Regeling: "Wij luisteren naar kinderen. Ik vraag vaak hoe de leerkracht kan helpen dat het wel goed gaat op school."

Meer uitdaging
De Koning creëert een veilig klimaat, leert vaardigheden om talenten in te zetten en biedt meer uitdaging. Dat kan in de gewone klas of in de plusklas. Regeling: "In de plusklas werken we met thema's. Nee, geen ruimtevaart of sterrenkunde waarmee hoogbegaafden vaak worden geassocieerd. Het thema van nu is: Hoe komt het dat je soms minder presteert in de klas."

Cito
Hoogbegaafdheiddeskundige Henriëtte Dekker is nauw betrokken bij de plaatsing van kinderen op De Koning. "Liefst houd je kinderen op de oude school. Dat is dichtbij. Daar zijn vriendjes. Maar de praktijk wijst uit dat de gemiddelde reguliere basisschool in Twente nog niet is toegerust op de opvang van hoogbegaafden.

Ze worden vaak niet als zodanig herkend. Waarom niet? Omdat ze meestal niet hoog scoren op de Cito. Ze krijgen niet de uitdaging die ze nodig hebben en zoeken compensatie in ander gedrag. Niet zelden dreigen ze af te stromen naar het speciaal onderwijs."

Advies
Indy kreeg op haar oude school een vmbo-advies. De Koning stelde dat bij naar havo of vwo. "Ik ben hier gelukkig", vertelt het meisje. Dat geldt ook voor Teun, die letterlijk en figuurlijk een groeispurt doormaakt sinds hij op De Koning zit. "Ik heb geen nachtmerries meer. En ik eet veel meer. Mijn record is zeven boterhammen op een dag." De 8-jarige glundert.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.