Met een sociale hypotheek hoopt Dolphia een buurthuis te bouwen. Geld dat de bewoners de samenleving besparen geldt als aflossing. Minder schoolverlaters, minder beroep op een uitkering, het loont.
Dolphia krijgt een tweede buurthuis. Het tien jaar geleden gebouwde De Kei is niet meer nodig. Een nog op te richten bewonersbedrijf gaat het gebouw exploiteren. Het pand komt op de plek van de voorganger van De Kei, midden in de wijk bij de grote vijver. Het geld komt van de gemeente, die een sociale hypotheek verstrekt. Bewoners kunnen de hypotheek aflossen in de vorm van maatschappelijke effecten van hun activiteiten.
Platform 31
De plannen van Dolphia zijn opgetekend door de onderzoekers van Platform31, een kennis- en adviescentrum voor stad en regio. Zij onderzochten de staat van twaalf achterstandswijken in het land. Zo ook Dolphia. Platform31 schetst een vrij somber beeld van de leefbaarheid in de wijk. Die gaat achteruit. Zo besteden de inwoners volgens Platform31 steeds minder aandacht aan de woonomgeving en is de armoede, werkloosheid en schuldenproblematiek hoog. Ruim voldoende scoort de wijk op sociale cohesie. Die is hoog, evenals de bereidheid de buurt te verbeteren.
Meer dan stapel stenen
Het buurthuis zou veel kunnen veranderen, schrijven de onderzoekers. Het is meer dan een geordende stapel stenen. Het bezitten van een eigen buurthuis staat symbool voor wat de wijk wil opbouwen.'
'Nog nooit gedaan'
'Als het plan slaagt, dan is er een grote stap gezet in de zelfredzaamheid van Dolphia', schrijven de onderzoekers. "Klopt", zegt Hatenboer, "de mensen moeten zelf de slag maken. Wij als gemeente ondersteunen ze. Ik hoop dat het werkelijkheid wordt. Het is nog nooit gedaan."
De wens van een buurthuis is niet nieuw. De Kei ligt in de beleving van de bewoners te ver van de wijk.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Annina Romita