Wat te doen tegen ongewenste kamerverhuurpanden in Enschede? Het college van B en W legt de gemeenteraad drie concrete opties voor: via bestemmingsplannen het aantal kamerverhuurpanden in de hand houden, beter bestrijden van overlast door bewoners van deze panden, of beide.
Verbieden
Aan beide opties kleven nadelen. Via een bestemmingsplan kan de gemeente kamerbewoning in de regel verbieden en een uitzondering maken als er in een straal van bijvoorbeeld 30 meter geen ander kamerverhuurpand is. Om ervoor te zorgen dat pandeigenaren zo'n maatregel ook naleven kost deze naar schatting 130.000 euro per jaar. Bovendien zegt de aanpassing in het bestemmingsplan niets over het maximaal aantal huurders - drie of tien maakt een verschil - en ook niets over overlast.
Aanpakken overlast
De tweede optie is daarom het aanpakken van de overlast die wordt ervaren, zoals veel fietsen voor het huis, slecht onderhoud van het pand of geluidsoverlast. De gemeente denkt aan het vaker inzetten van sociale wijkteams of buurtbemiddeling. Nadeel is dat contact zoeken met particuliere pandeigenaren voor omwonenden lastig is en de burgemeester (nog) geen wettelijke bevoegdheid heeft om louter op basis van overlast een pand te sluiten.
Het is binnenkort aan de gemeenteraad een oordeel te vellen over de te varen koers. Het college stelt in ieder geval voor te zorgen voor een beter aanbod van kamers voor kwetsbare burgers, zodat zij niet kiezen voor huisjesmelkers.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Emiel Muijderman