Luister
Kijk
Zoek
Nieuws
Hengelo

Hengelose buren maken niet langer bezwaar: tiny house-bewoners zijn welkom in Veldwijk-Zuid

Tiny houses drikus leusink magnoliastraat hengelo 2022 STILL
Drikus Leusink is een van de buren die vorig jaar bezwaar maakten tegen de komst van tiny houses naar de kavel bij hem 'in de achtertuin' (foto links).
Beeld: 1Twente

Niets staat de komst van veertien tiny houses naar Veldwijk-Zuid in Hengelo nog in de weg. De bewoners van de Magnoliastraat laten weten hun bezwaren te laten varen, aangezien ze geen mogelijkheden meer zien nog iets aan de situatie te veranderen. "We blijven het zonde vinden dat dit mooie stukje groen bebouwd gaat worden, maar we heten de nieuwe bewoners desondanks van harte welkom."

'Alle wegen bewandeld'

Dat zegt Fred Ziegerink: "Ik moet eerlijk zeggen dat we elkaar als buren al een tijdje niet getroffen hebben om hierover te praten, maar wat mij betreft zijn die mensen straks welkom. We komen binnenkort nog een keer samen als actiegroep en ik denk dat we dan besluiten dat we ons hierbij neer moeten leggen. We hebben alle wegen bewandeld."

14 tiny houses

De omgevingsvergunning voor het afwijken van het geldende bestemmingsplan en het aanleggen van een toegangsweg naar het terrein waar 14 tiny houses gepland zijn, is in elk geval onherroepelijk. Tegen de verleende omgevingsvergunning was één bezwaarschrift ingediend namens de buurtbewoners, in dit geval onder aanvoering van Drikus Leusink en William van de Vugt. Dat bezwaar is eind vorig jaar behandeld tijdens een zitting bij de gemeentelijke commissie bezwaarschriften.

“We zullen als goede buren met elkaar omgaan straks. Of ze mogen aanschuiven bij ons buurtfeest? Tuurlijk, honderd procent!”

Rechtbank Overijssel

Deze commissie heeft advies uitgebracht aan het college van B en W om het bezwaar ongegrond te verklaren. Het college heeft dat advies overgenomen. De termijn om hiertegen in beroep te gaan bij de Rechtbank Overijssel liep tot vorige week. Een woordvoerder van de gemeente Hengelo laat tegenover 1Twente weten dat er geen beroep is ingesteld en dat daarmee de omgevingsvergunning onherroepelijk is.

Buurtfeest

De toekomstige bewoners kunnen nu de omgevingsvergunningen voor het realiseren van de tiny houses aan gaan vragen. Ziegerink laat weten dat de bewoners van de Magnoliastraat daar niet voor gaan liggen: "We zullen als goede buren met elkaar omgaan straks. Of ze mogen aanschuiven bij ons buurtfeest? Tuurlijk, honderd procent!"

Tiny houses drikus leusink magnoliastraat hengelo 2022 STILL
Lees ook
Bewoners Hengelose Magnoliastraat willen geen tiny houses in hun 'achtertuin'

Coöperatie Tiny Houses Hengelo

De tien tiny houses die nog tot medio dit jaar op het terrein aan de Brouwerij langs het spoor mogen staan, zullen verhuizen naar Veldwijk-Zuid. Daarbij komen nog vier nieuwe tiny houses. De bewoners van de huidige tien huisjes bepalen samen wie daarvoor in aanmerking gaan komen. Namens de Coöperatie Tiny Houses Hengelo houdt bewoonster Nienke Wes hiervan een wachtlijst bij. In augustus vertelde ze: "Er geldt niet: wie het eerst komt, wie het eerst maalt, maar er wordt gekeken of de nieuwe bewoners bij de huidige groep passen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip de redactie via [email protected] of bel één van onze redacties (zie contactpagina).