Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Bewoners Hengelose Magnoliastraat willen geen tiny houses in hun 'achtertuin'

Twee jaar geleden kochten Drikus Leusink en z'n vrouw een huisje met een tuintje aan de Magnoliastraat in Veldwijk-Zuid. Ze woonden in de jaren daarvoor met veel plezier in de Vikkerhoek, ook een mooi buurtje aan de rand van de stad. "We hoefden daar eigenlijk niet weg, maar het uitzicht dat we nu hebben, is vele malen mooier." Als het aan de gemeente ligt, gaat dat de komende maanden veranderen. Er komen tiny houses in hun 'achtertuin'. De Leusinks en hun buren komen in verzet. Dit is het vijfde en voorlopig laatste deel in een serie over de Hengelose tiny houses.

Plek voor veertien tiny houses

De gemeente heeft de grond achter de woningen aan de Magnoliastraat op het oog als plek voor veertien tiny houses. Tien daarvan staan nu nog op het terrein van de voormalige Hengelosche Bierbrouwerij, maar grondeigenaar Ter Steege uit Rijssen gaat er 32 woningen realiseren. De bouw op een groot deel van die kavel is inmiddels van start gegaan. De tiny house-bewoners moeten dus weg. Naast deze tien komt er achter de Magnoliastraat ruimte voor nog eens vier huisjes, maar Leusink en z'n buren zijn bang dat het daar niet bij blijft.

"Als je ziet hoe makkelijk de gemeente het voor elkaar krijgt om op een stuk grond met de bestemming 'agrarisch/recreatief' deze tiny houses te plaatsen, dan houden we ons hart vast: straks komen er misschien wel tien of twintig bij en staat deze hele wei vol." De gemeente en Welbions hebben allebei een stuk grond in hun bezit, die voor dit plan tot één gezamenlijke bouwkavel worden omgetoverd: tien jaar mogen de huisjes er blijven staan.

Magnoliastraat tiny houses hengelo GOOGLE2
Lees ook
Waarom kocht Welbions twaalf jaar geleden een weiland in Hengelo-Zuid?

'Uitzicht ter waarde van dertigduizend euro'

Omdat het om een tijdelijk plan gaat, kan er met een zogeheten 'kruimelregeling' worden afgeweken van het geldende bestemmingsplan. De bewoners vinden het vreemd dat er zo gemakkelijk van bestaande regels afgeweken kan worden. Leusink: "Mijn makelaar wist mij twee jaar geleden nog te vertellen dat er hier nooit gebouwd zou gaan worden. Zonder dit vrije uitzicht zou deze woning dertigduizend euro minder waard zijn, wist de makelaar mij toen te vertellen."

“Zonder dit vrije uitzicht zou deze woning dertigduizend euro minder waard zijn, wist de makelaar mij bij de aankoop te vertellen.”

Gemeenteraad of rechter

Leusink heeft niks tegen zijn eventuele nieuwe buren en heeft alle lof voor hun duurzame manier van leven, maar ziet ze liever op een andere plek. Bewoners van zeven adressen aan de Magnoliastraat binden nu gezamenlijk de strijd aan tegen de gemeente. Allemaal kijken ze straks vanuit hun achtertuin uit op de tiny houses. Eerst zullen ze om spreektijd vragen in de vergadering waarin de gemeenteraad zich uitspreekt over de plannen in de hoop dat het tij gekeerd kan worden. Mocht die actie niet slagen dan stappen ze naar de rechter.

'Geen hooivorken'

"We kiezen een tussenweg. We gaan niet met hooivorken de barricades op en hangen geen spandoeken op, maar niks doen is ook geen optie. We willen deze strijd graag met argumenten winnen. En mochten we uiteindelijk verliezen, dan zij dat zo en zullen we gewoon een biertje drinken met onze nieuwe buren. Want zij hebben hier part noch deel aan."

'Not in my backyard'

Leusink en z'n buren snappen dat mensen denken dat het hier om een typisch gevalletje 'not-in-my-backyard' gaat, maar hij bestrijdt dat: "Er zijn namelijk ook locaties voorgesteld waar niemand er last van hoeft te hebben, bijvoorbeeld achter de volkstuintjes aan de Steenrietweg." Die kavel grenst volgens hem aan geen enkele 'backyard'. Hij heeft geen idee waarom die plek in een voortijdig stadium is afgevallen. De gemeente laat het erbij 'dat er verschillende locaties op haalbaarheid zijn getoetst en dat deze het meest kansrijk is bevonden'.

Tiny house brouwerij nienke wes ter steege bord
Lees ook
Nog vier maanden, dan moeten de Hengelose tiny houses weg zijn, maar waar moeten ze heen?
Stedenbouwkundig ontwerp tiny houses veldwijk zuid GEM HENGELO
Rechts de Magnoliastraat, links de geplande tiny houses.
Beeld: Gemeente Hengelo
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.