Geothermie wordt het gebruik van aardwarmte ook wel genoemd. De temperatuur van de aarde is op enkele kilometers diepte al 60 graden. Warmwaterbronnen die zich op die diepte bevinden kunnen geschikt zijn om te gebruiken voor het verwarmen van huizen of bedrijven. Een soort stadsverwarming dus, maar in dit geval wordt het water diep onder de grond door een natuurlijk proces verwarmd en weer omhoog gehaald. Op een diepte van 4 tot 5 kilometer zijn de temperaturen zelfs zo hoog dat met behulp van aardwarmte elektriciteit kan worden opgewekt.
Haalbaar?
Het is onduidelijk of geothermie in Enschede mogelijk en financieel haalbaar is. Dat is onder meer sterk afhankelijk van de samenstelling van de bodem op een bepaalde diepte. Hoewel Enschede voor het aandeel duurzame energie leunt op het gebruik van zonnepanelen, windmolens en de biomassacentrale van Twence, houdt wethouder Eelco Eerenberg de optie voor aardwarmte open. "Onderzoeker TNO gaf aan dat geothermie waarschijnlijk niet haalbaar is in Enschede", aldus Eerenberg, "maar we willen toch meewerken aan het onderzoek van Earth Sciences."
1.000 euro per meter
Het onderzoeksbureau stelt voor de bodemsamenstelling van Enschede en omgeving in kaart te brengen door alle boorputgegevens te verzamelen en waar nodig te kopen. Op basis van een digitale kaart die met die gegevens wordt samengesteld kan dGB Earth Sciences een schatting maken of en waar geothermie mogelijk is. Volgens Directeur Paul de Groot zitten grote voordelen aan het gebruik van geothermie. "De energiebron is onuitputtelijk en geen landschapsvervuiling." Boren vraagt wel een flinke financiële injectie. Dat kost zon 1.000 euro per meter. Via een gat van 4 kilometer is dat dus gauw 4 miljoen euro.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Frans Nikkels