Het was van het MST een 1-april grap met een serieuze ondertoon. Vanaf morgen zou er een hond in de wachtruimte van de spoedpost van het ziekenhuis zitten, om de irritatie over lange wachttijden te beteugelen. Want een hondje aaien is stressverlagend. Maar vandaag slikte het MST de grap al in, voordat het landelijk echt groot zou worden .
Hoewel inslikken? Ook weer niet echt. Op haar website zegt vanmorgen het MST dat het plan is uitgesteld , vanwege de ongelukkig gekozen invoerdatum. De geloofwaardigheid van het bericht werd in twijfel getrokken. Zo toch de waan een beetje laten bestaan, dat het toch echt waar is.
Grap
Het leek natuurlijk bij voorbaat een grap. Tot het hoofd voorlichting Lars Wormgoor dat tegenover deze krant donderdag met overtuiging ontkende. En ook arts Rein IJmker van de Spoedeisende Eerste Hulp (SEH): Het komt bij drukte regelmatig voor dat mensen, die minder urgent zijn, soms wel een uur of twee moeten wachten. Dat geeft stress en ook wel boosheid. Contact met huisdieren werkt positief. Uiteindelijk kon het dierenpension Brammelo, waar de hond vandaan zou komen, het toneel niet volhouden.
In tegenstelling tot deze krant hebben de online vakbladen Zorgvisie en Skippr het nieuws zonder verdere vragen op hun website geplaatst. Ze hadden het vanmorgen (rond 13.00 uur) ook nog niet herroepen. Bij het MST kwamen interview verzoeken van onder andere Trouw, het Reformatorisch Dagblad, RTV Oost en van Kattenmanieren. Een professor van de Universiteit in Wageningen vroeg per mail hoe het MST de dieren had gescreend op infectiegevaar.
Geloofwaardigheid
Wormgoor, die de grap zelf had bedacht, hield het uiteindelijk vanwege de media-interesse niet vol tot 1 april. Hij vind dat een ziekenhuis best een 1 april grap mag maken en dat geloofwaardigheid van MST of van hemzelf als woordvoerder niet in het geding is. Een grap kan, als het maar niet om leedvermaak gaat, ten koste van patiënten. Natuurlijk zit er een risico in dat het fout valt. Maar dat was niet het geval. Op Facebook vonden veel mensen het een goed idee. Maar eerlijk gezegd: ik weet niet of ik dat nog eens doe .
Bij de Spoedeisende Eerste Hulp zelf konden ze de grap ook wel hebben. Omdat er enigszins ludiek aandacht werd gevraagd voor een serieus probleem: onbegrip over lange wachttijden bij de spoedpost. En dat is geen 1 april zegt Wormgoor
Topdrukte
Per dag behandelt de spoedpost 80 tot 100 vaak ongeplande patiënten met pijnklachten of verwondingen. Arts IJmker: Het komt gewoon voor dat mensen tijdens topdrukte wel twee uur moeten wachten en boos worden. Omdat ze niet snappen waarom. Maar bij binnenkomst wordt iedereen gescreend en de meest urgente patiënten gaan altijd voor. Tegelijkertijd komen er via een andere ingang, buiten hun zicht, ook patiënten binnen via de ambulancepost. Er wordt keihard gewerkt. We laten echt niemand voor onze lol wachten.
In die zin zou een aai-hond best handig zijn. Wormgoor: Zo ver van de realiteit is het niet. De onderzoeken bestaan, die bewijzen dat het aaien van een huisdier gezond en stressverlagend is. Dus wie weet, ooit ¦
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: MST