Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Enschede herdenkt bevrijding: 'De Oosterbegraafplaats is eigenlijk vergeten'

258776 7c74116f dd9c 47e3 b173 ea6542a9f1e0

De mannen die hier liggen zijn we een beetje vergeten. Dat willen we niet. Het is de boodschap van Dick van Straaten, oud-adjudant bij de marine. Van Straaten staat op de Oosterbegraafplaats bij de graven van de bevrijders van Enschede.

Het is zaterdag 72 jaar geleden dat de geallieerden vanuit de Achterhoek naar Enschede oprukten en de Duitsers uit de stad verdreven. Van Straaten is een van de mannen die op 1 april op de Oosterbegraafplaats de gevallen bevrijders herdenkt.

Normaal herdenkt Enschede die op 4 mei in het Volkspark tijdens de dodenherdenking. Van Straaten: De Oosterbegraafplaats is eigenlijk vergeten. Oudere Enschedeërs hebben gevraagd of wij deze herdenking willen houden. Zij zijn bang dat de mensen die voor Enschede zijn gevallen vergeten worden. Nou, ze zijn zeker niet vergeten en we gaan ze ook nooit vergeten.

Naast Van Straaten staat Bert Grashuis. Grashuis is oud-adjudant van de luchtmacht. De ceremonie op de Ooster behelst meer, vertelt hij: We herdenken de geallieerden, de Nederlandse militairen en de mensen van het verzet die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Er liggen hier grondtroepen die bij verkenningen gesneuveld zijn, maar ook krijgsgevangen en verzetsstrijders die simpelweg doodgeschoten zijn.

Grashuis herinnert zich de oorlog. In december 1944 heb ik in een bombardement gezeten en later heb ik als negenjarige de bevrijding van Zutphen meegemaakt. Dat zijn heftige dagen geweest. Als je hier staat besef je goed wat deze mensen hebben doorstaan. Van Grashuis mogen we de gesneuvelden nooit vergeten. De huidige generatie realiseert zich niet dat wij onze vrijheid te danken hebben aan deze mensen.

Ook Van Straaten heeft een boodschap voor de jeugd. We willen laten zien dat dit nooit meer mag gebeuren. We willen niet meer dat onze mensen bij een oorlogsmonument begraven worden. Wij als veteranen zijn direct na de oorlog in dienst gekomen en weten waarom dit zo belangrijk is. Wij moeten zorgen dat het veilig blijft in dit land. We hebben onze veiligheid aan hen te danken en daar moeten we dankbaar voor zijn.

Als het aan deze veteranen ligt, komt er een jaarlijkse herdenking op de Oosterbegraafplaats. We hopen dat er voldoende belangstelling is, zodat we deze mensen de komende jaren ook kunnen herdenken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Michel van Ballegooij
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.