Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Stage eindigt voor Enschedese studente met onvoldoende én strafblad

258838 image 120

Een uur zit de jonge en argeloze ROC-studente M. in de rechtszaal te snikken, zo aangedaan is ze bij deze 'premiere'. Als ze is veroordeeld tot 'maar' een voorwaardelijke werkstraf (20 uur), probeert politierechter Sandra Huisman over te brengen waarom ze 'heel ernstig' in de fout is gegaan.

De Enschedese loopt in januari 2016 stage. Ze tekent de overeenkomst die iedere stagiaire krijgt voorgelegd, over het ambtsgeheim en de verwachte vertrouwelijkheid. In drie gesprekken met leerplichtambtenaren zou M. op de omgang met gevoelige informatie zijn gewezen, citeert de rechter uit het strafdossier. De ROC-studente zegt zich daar niets van te herinneren. ,,Ik ben daar niet op aangesproken'', zegt ze huilend.

GespreksverslagenAls een vriendin vraagt gegevens op te zoeken voor een vriend die in de nesten zit, duikt M. in de computerbestanden. Ze duikelt gespreksverslagen van de jongeman met allerlei instanties op; hij wordt behandeld voor psychische aandoeningen. Ook vindt zij biologische gegevens over zijn ouders die hij zelf niet kent, inkomensgegevens en info over zijn arbeidsverleden. Ze print de bestanden en geeft ze aan haar vriendin.

Als de 'hoofdpersoon' zich bij de gemeente meldt, schermend met de vertrouwelijke stukken, rinkelen alarmbellen. Een ambtelijke brigade doorzoekt bits en bites. Zo wordt M. betrapt. De gemeente legt nu een rekening van 3.880 euro voor, ambtelijk zoekwerk voor 80 euro bruto per uur. De jongen die de vertrouwelijke stukken kreeg claimt 1.000 euro smartengeld voor de schrik.

Overheidsbaan uit zicht
Officier van justitie Michael de Waard wijst op het vertrouwen dat in overheidsinstanties gesteld moet kunnen worden. De aanklager erkent de forse gevolgen voor M., die een blanco strafblad had. Zij kan een baan bij de overheid, met deze veroordeling, vergeten. Hij vraagt een voorwaardelijke werkstraf. Dat volgt de politierechter. Zij wijst de claims van de gemeente en het slachtoffer af. Ze zijn te slecht onderbouwd.

'Opnieuw beginnen'
M. spreekt snotterend haar laatste woord. ,,Als ik word veroordeeld, word ik doodongelukkig. Dan moet ik opnieuw beginnen.'' De rechter is hard. ,,We willen geen mensen op dat soort functies die zó met gegevens omgaan.''

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.