Samen leveren de gemeentelijke zonnepanelen 400.000 kilowattuur energie per jaar. Dat is vergelijkbaar met het energieverbruik van ongeveer 140 huishoudens.
Het zijn schamele aantallen, maar daar zegt het college zich van bewust te zijn. 'Het college betreurt de uitkomst van het onderzoek naar de mate van geschiktheid van gemeentelijke daken, maar realiseert zich dat er op dit moment geen mogelijkheden zijn', schrijven B en W in antwoord op PvdA-raadslid Yara Hümmels. Het onderzoek waarover wordt gesproken is een inventarisatie van de meer dan honderd gemeentelijke panden.
Monumentale panden
'Een deel van de daken zijn constructief te licht uitgevoerd, waardoor extra gewicht op het dak niet is toegestaan', aldus het college. Op een aantal daken is er door aanwezigheid van andere installaties te weinig ruimte voor zonnepanelen. 'Daarnaast kiezen we ervoor om geen zonnepanelen te plaatsen op daken van elf monumentale gebouwen.' Daarmee is, als het aan het B en W ligt, de kous voorlopig af.
Dan zijn er nog meer dan honderd schoolgebouwen in Enschede. De gemeente betaalt weliswaar voor de gebouwen, maar kan niet bepalen dat er zonnepanelen op moeten komen. Volgens de laatste cijfers liggen er 500 zonnepanelen verspreid over daken van 21 scholen. Dat was twee jaar geleden ook al zo en of dat er op korte termijn meer worden valt te betwijfelen. Het gemeentelijke potje met 850.000 euro waar schoolbesturen in het kader van duurzaamheid beroep op konden doen is in 2015 geschrapt vanwege extra bezuinigingen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM