De testen met deze superdrones vormen onderdeel van een Europese samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen om te komen tot hybride elektrisch aangedreven vliegtuigen, die uiteindelijk het luchtverkeer aanzienlijk schoner moeten maken.
Vlieggedrag
Daarvoor werkt Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum sinds enige tijd aan de ontwikkeling van grote op afstand bestuurbare vliegtuigen. Doel is een verband aan te tonen tussen het vlieggedrag van het schaalmodel ten opzichte van verkeersvliegtuigen , aldus Frank Vos van het NLR.
De omvang van schaalmodellen van een verkeersvliegtuig zijn zo n vier bij vier meter. Ze zijn voorzien van propellers of straalmotoren en met een gewicht tussen de 55 en 120 kg relatief zwaar. Daarom hebben we besloten een uitgebreid opleidingstraject in te zetten voor onze drone-vliegers.
Zomer 2018
Het eigen testcentrum in Marknese in Flevoland beschikt niet over een lange verharde landingsbaan en is daarom niet geschikt voor trainingen met grote drones. We hebben vanwege de landingsbaan voor Twente gekozen maar ook vanwege de andere aanwezige faciliteiten , aldus Vos. Hij verwacht dat voor de zomer de trainingsvluchten met superdrones boven Twente beginnen. Het doel is in de zomer van 2018 klaar te zijn voor de eerste vlucht met het geschaalde verkeersvliegtuig.
Op de voormalige vliegbasis vinden al testen met drones plaats, onder andere door de politie en brandweer. Het NLR wil volgens Vos komen tot een verdere samenwerking met luchthaven Twente op het gebied van ontwikkeling, inzet en regelgeving van drones. Beide partijen werken al op diverse manieren samen. Zo werd onlangs in het kader van een project van de Europese Unie de landing van een Airbus A400M in een kunstmatige waterbak op de baan in Twente getest.
Zweedse samenwerking
Met NLR willen we hier ook komen tot het eerste Nederlandse vliegveld met een onbemande verkeerstoren , aldus directeur Meiltje de Groot van Luchthaven Twente. Daarvoor hebben we inmiddels een voorstel bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu ingediend. Hierbij werken we onder andere ook samen met Saab, die het systeem voor onbemande verkeerstorens heeft ontwikkeld. In Zweden heb je al kleinere vliegvelden met camera s in plaats van een bemande toren. Daar begeleidt een luchtverkeersleider op afstand, soms wel duizend kilometers van het betreffende vliegveld, een binnenkomend vliegtuig. Het zijn innovaties die prima passen bij wat we met Twente willen. Dat geldt ook voor de trainingen en testen met grote drones.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Wouter Borre