Bij de viering van de 100ste geboortedag van Erik Hazelhoff Roelfzema was een Tukker voor even terug in Katwijk. ,,Deze rol laat je nooit meer los", zegt Dennis ter Vergert uit Lonneker. Beluister hieronder het interview van 1Twente/Enschede FM met Dennis ter Vergert.
De slotscène bezorgt Dennis ten Vergert nog altijd kippenvel. Tientallen keren, niet alleen in zijn rol als Erik, maakte hij hem mee. "Dan zijn we terug op de plek waar het allemaal begonnen is: studentenvereniging Minerva in Leiden. De oorlog is voorbij. Praktisch alle vrienden zijn dood. Maar hier, in dit wonderlijke moment op de dag van de bevrijding, ziet Erik hen terug. Eén voor één komen ze het podium op om samen dat geweldige lied te zingen dat aanzwelt als een orkaan: Als wij niets doen. Zelfs als je op het podium staat, breekt dan je hart."
100e verjaardag
Erik Hazelhoff Roelfzema: de in 2007 overleden Engelandvaarder uit de Tweede Wereldoorlog is inmiddels een deel van zijn leven geworden. 60 keer maar liefst speelde Dennis ten Vergert (36) de hoofdrol in de gelijknamige musical, die nog altijd in een voormalige vliegtuighangar bij Katwijk wordt uitgevoerd. Samen met zeventien andere zangers die de rol van Erik speelden, was hij maandagavond eregast bij een voorstelling ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van Hazelhoff Roelfzema.
"Alle Engelandvaarders die nog in leven zijn, zijn er", vertelt Ten Vergert vooraf. "En zijn weduwe. Die heb ik trouwens ook na een voorstelling al eens ontmoet. Elke nieuwe zanger die Erik speelde, is ze persoonlijk komen bekijken. In mijn geval vond ze het vooral heel mooi dat ik qua postuur zoveel op hem leek. De meeste collega's waren groot en fors, maar de echte Erik was in werkelijkheid wat kleiner. Net als ik."
Ten Vergert, geboren in Lonneker en daar onlangs nog actief als regisseur van de plaatselijke revue, was ruim anderhalf jaar nauw bij de musical betrokken. Na de audities voor de eerste voorstellingen, in 2010, werd hij understudy voor de rol van Erik. Vanaf oktober 2011 stond hij zelf zeven maanden lang, twee keer per week, als Soldaat van Oranje op de planken.
Vooral in technisch opzicht viel hem de rol van Hazelhoff Roelfzema zwaar. "Er wordt nogal wat van je gevraagd. Qua zingen valt het wel mee, maar met je oververhitte lichaam vanuit een bootje in ijskoud water springen vraagt om een goede conditie. Er is zoveel waar je aan moet denken. De eerste keer gierde de adrenaline door mijn lijf. De slotscène was in dat opzicht letterlijk een bevrijding."
Sterke bandIn 2012 verliet hij de voorstelling. Voor een hoofdrol in de musical Notre Dame de Paris. Hij moest ervoor naar China. Het contrast was groot, niet alleen qua land maar ook qua mentaliteit van de groep. "Bij Soldaat van Oranje was de onderlinge band heel sterk. Vooral in de eerste maanden. Samen bouwden we iets op waarvan niemand wist wat het zou worden. De eerste keer op dat vliegveld weet ik nog goed: er was helemaal niks, behalve die hangar. Dat die musical nu nog altijd elke keer uitverkocht is, had niemand kunnen bedenken."
Hij denkt er regelmatig aan terug. Niet alleen omdat hij er de liefde van zijn leven vond, maar ook omdat hij bijna dagelijks aan de moed van Hazelhoff en zijn vrienden wordt herinnerd. "De wereld van nu is vol onzekerheden en vraagt om duidelijke keuzes. Je kunt niet langer wachten. Voordat je het weet, is het te laat."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Patricia Steur