De wilde bij, vleermuis, egel en huismus. Deze diersoorten zouden zomaar extra aandacht kunnen krijgen. De gemeente wil de biodiversiteit in het stedelijk gebied vergroten en maakt dit jaar nog een lijst met 'doelsoorten'. Het natuurbeleid wordt zo ingericht dat er wordt geïnvesteerd om het voor deze diersoorten aantrekkelijk te maken.
Het aanwijzen van diersoorten (en eventueel plantsoorten) moet ertoe leiden dat ook onder inwoners en organisaties meer bewustzijn ontstaat, zodat ze kunnen bijdragen aan de biodiversiteit. Zodra de doelsoorten zijn vastgesteld, wordt er een natuurkansenkaart gemaakt voor het stedelijke gebied van Enschede. Voor het buitengebied is zo'n kaart al eens gemaakt. Daarop worden onder meer de boomkikker, das, kamsalamander, ijsvogel en slanke sleutelbloem genoemd als flora- en faunasoorten die gestimuleerd moeten worden.
Kamsalamanders en boomkikkers
Dat stimuleren kan door leefgebieden van een diersoort aan elkaar te verbinden of juist door een nieuw leefgebied te creëren. In Eschmarke Zuid (zuidoostelijk buitengebied) worden leefgebieden voor kamsalamanders en boomkikkers gemaakt en met elkaar verbonden. In Enschede-Noord is het de bedoeling dat de das zich weer laat zien, maar dan moet er wel een oplossing komen voor het 'oversteken' van de Hengelosestraat, de spoorlijn Enschede-Hengelo en het Twentekanaal.
Op basis van een natuurkansenkaart kan er gericht worden geïnvesteerd in de biodiversiteit door projecten te beginnen en maatregelen te nemen, zoals is gedaan met de ecopassages onder de Hengelosestraat. Het plan wordt dit jaar ingevuld.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Pixabay