Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Bouwbedrijf Koopmans uit Enschede viert jubileum in Hamburg

259502 koopmans

Liefst 370 medewerkers van Koopmans en hun partners vierden dit weekeinde het 75-jarig bestaan van het Enschedese bouwbedrijf.

Een familiebedrijf is het al vijftien jaar niet meer, bouwbedrijf Koopmans is in 2002 verkocht aan TBI in Rotterdam. Toch is een vleugje van het vroegere familiebedrijf nog steeds aanwezig. Dienstverbanden van 30 jaar zijn geen uitzondering, de jaarlijkse familiedag wordt in ere gehouden, evenals het personeelsblad. Uiteraard is het 75-jarig bestaan afgelopen weekeinde groots gevierd, in Hamburg.

Als officiële oprichtingsdatum van Koopmans Bouwgroep is altijd 1 april 1942 aangehouden. Op die dag kregen de broers Harm en Henny Koopmans en hun hulp uit Glanerbrug hun eerste opdracht. Eigenlijk bestaat het bedrijf veel langer, al 96 jaar. In 1911 kreeg Harm Koopmans sr. als zelfstandig metselaar namelijk zijn eerste klant, alleen is dat heuglijke feit nergens vastgelegd.

Doodskisten
Het jonge bouwbedrijf had in de oorlogsjaren overwegend kleinere klussen. Houten panelen maken als verduisteringsmateriaal bijvoorbeeld, maar ook doodskisten en schuurtjes en het herstellen van beschadigde woningen. Bouwmaterialen waren op de bon. En áls ze al verkrijgbaar waren, dan zaten er kogelgaten, granaatscherven en andere sporen van oorlogsgeweld in.

De bedrijfsvoering was gecompliceerd omdat een van de broers te werk was gesteld in een Duitse timmerfabriek net over de grens. Na het werk daar, hielp hij 's avonds zijn broer in Glanerbrug met de bedrijfsvoering. Die hoefde niet voor de Duitsers te werken, omdat hij een functie bij de burgerhulpverlening had. Ondanks die omstandigheden hadden de broers en hun medewerker financieel niet te klagen. Op een handgeschreven pagina van een kasboek uit 1942 staat een saldo van bijna 40.000 gulden.

De kasboekpagina is een van de historische documenten die weer tevoorschijn zijn gehaald ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan. In de hal van het bedrijf aan de Marssteden is een mini-expositie ingericht die een mooi beeld geeft van de geschiedenis. Een foto van oprichter Harm Koopmans sr., een tanige man op klompen die ontspannen aan zijn pijp lurkt. Een andere foto uit de jaren 50 van bouwvakkers op een hoog gebouw. Van arbo-veiligheidsvoorschriften was geen sprake. En ook een eenregelig getypt briefje uit de jaren 80 van een klant die verzoekt om uitstel van betaling omdat hij 'nu een beetje krap zit'.

De wederopbouw in de jaren 50 leidde de eerste echte groeiperiode in, gevolgd door de woningnood in de jaren 60 en 70. Al heel vroeg begon Koopmans in Enschede met het aankopen van grond om daar zelf woningen te gaan bouwen.

Ontwikkelen
Een ontwikkelende bouwer is het bedrijf nog steeds. 60 procent van de omzet komt uit woningbouw, onder meer door het veranderen van leegstaande kantoorgebouwen in wooncomplexen. De rest is utiliteitsbouw. Slechts een derde van de klanten komt uit de regio, de meeste klanten zitten vooral in het westen en noorden van het land.

Grote projecten in Enschede van de afgelopen 25 jaar zijn onder meer nieuwbouw in Het Zwering, het nieuwe kantoor van Twente Milieu, woningen en appartementen in Eschmarke/Eekmaat/Oikos/Ruwenbos en de renovatie van Transburg. Momenteel bouwt Koopmans in Oost-Boswinkel een duurzame wijk.

De omzet bedroeg vorig jaar 150 miljoen euro, de winst ongeveer 3 procent. Dat is behoorlijk lager dan de ambitie van 8 Ã 10 procent die de directie nodig acht om optimaal te investeren in innovatie. "Maar daar werken we keihard aan", verzekert directievoorzitter Hans Smit. In 1999 moest het bouwbedrijf verkassen vanwege de nieuwe wijk Eschmarke, tussen Enschede en Glanerbrug. De gemeente Enschede bood een locatie aan de Marssteden aan, waar het bedrijf nog altijd is gevestigd.

Koopmans, met nevenvestigingen in Deventer, Utrecht en Apeldoorn, is door de familie in 2002 verkocht aan TBI in Rotterdam. TBI ondersteunt niet alleen de instandhouding van cultureel erfgoed, maar heeft ook een eigen studiefonds, wat tegenwoordig opmerkelijk is voor een commercieel bedrijf. Werknemers die kinderen hebben op de middelbare school of op een vervolgopleiding, kunnen de opleidingskosten vergoed krijgen.

De twee officiële oprichters van Koopmans zijn inmiddels overleden, alleen Henny's echtgenote Anny leeft nog. Ze is in de 90. Hun zoon is een van de huidige 280 medewerkers van het bedrijf. In de crisisperiode kromp het personeelsbestand in zes jaar tijd van 400 naar 250 medewerkers.

"De crisis is gelukkig voorbij, we zitten weer in de lift. Elke week verwelkomen we nieuwe medewerkers", aldus directeur Joseph Kuling.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.