Twente moet niet zo benepen en zuinig naar de eigen toekomst kijken. Wil de regio dat provincie Overijssel, het rijk en Europa ook de komende jaren fors investeren in de sociaal-economische toekomst van Twente, dan moeten ook de veertien gemeenten lef tonen door zelf royaal de portemonnee te trekken.
Die oproep deed woensdag Overijssels gedeputeerde Eddy van Hijum tijdens een overleg met Twentse bestuurders. ,,Als ik lees dat de regio Eindhoven dezer dagen acht miljard euro van Den Haag vraag om de eigen ambitie waar te maken en daar zelf ook 2 miljard voor op tafel legt, dan vind ik de houding van Twente teleurstellend.''
Regio op de kaart
Van Hijum doelde daarmee op de 7,50 euro per inwoner die de Twentse gemeenten tot 2023 jaarlijks zouden moeten uittrekken voor de Agenda van Twente. Die beoogt Twente nationaal en internationaal als een toptechnologische regio op de kaart te zetten. De voorgestelde bijdrage levert per jaar zo'n 5 miljoen euro op en is in de periode 2018-2022 dus goed voor 25 miljoen.
Dat bedrag staat in schril contrast tot de miljarden die de zogeheten Brainport Eindhoven nu van Den Haag vraagt voor de opleiding van technisch personeel, hoogwaardig onderzoek naar de nieuwe technologie, infrastructuur en verbetering van de voorzieningen.
Verkeerde zuinigheid
Van Hijum sprak woensdag tijdens een bestuurlijke vergadering over de Agenda van Twente van verkeerde zuinigheid. ,,De ambitie van Twente als toonaangevende techniekregio is prima en die onderschrijf ik, maar men wil dat ook andere overheden daar fors aan meebetalen, dan moet er ook financieel veel meer ambitie worden getoond. Ik moet met een goed verhaal bij Provinciale Staten kunnen komen en ook Den Haag en Brussel moeten het idee krijgen dat het Twente zelf flink wat geld waard is, willen die mee-investeren.''
Een aantal gemeenten heeft niettemin flinke bedenkingen bij de financiële bijdrage. De veertien onderschrijven in het algemeen de vier actielijnen - techniek, arbeidsmarkt, bereikbaarheid/vestigingsklimaat en duurzaamheid/circulaire economie - maar vooral Rijssen-Holten en Hellendoorn toonden zich kritisch over het gevraagde geld. Zij vinden de agenda nog niet concreet genoeg en willen meer duidelijkheid over de hoogte van de bijdrage van het bedrijfsleven, andere overheden en onderwijsinstellingen. Almelo onderschrijft de plannen die nu voor liggen, maar heeft te maken met een moeizame financiële situatie. De stad onder toezicht van de provincie. ,,Dat maakt onze ruimte en mogelijkheden beperkt'', zei wethouder Xavier Cornelissen.
Enschede wil als grootste gemeente fors investeren. ,,Wij hebben daar 12 euro per inwoner en eigenlijk nog wel meer voor over'', zei wethouder Patrick Welman. ,,Maar we hebben begrip voor gemeenten die hier anders in staan.''
Concept-agenda
Vandaag moet de definitieve concept-agenda klaar zijn. Het bedrag van 7.50 euro geldt daarbij vooralsnog als een 'indicatie'. Nog voor de zomer moeten de veertien gemeenten een besluit nemen over de financiën. In het najaar moeten de actielijnen worden vertaald in concrete projecten.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Lars Smook.