Twente telt ruim dertig zorgboeren. Ze zorgen voor begeleiding en dagbesteding van mensen met een vlekje. Sommigen zijn jong en autistisch, andere zijn gehandicapt of oud en dement. Het overgrote deel van de zorg wordt betaald via de gemeente, die de zorg via een gezamenlijke aanbesteding inkoopt.
Krap
De gemeenten hebben sinds vorig jaar de geldkraan fors dichtgedraaid. Met name het geld dat voor de dagbesteding van ouderen wordt betaald, is met ruim 40 procent verminderd. Enkele andere onderdelen worden met een kwart gekort. Omdat de ene zorgboer vooral in de jongeren zit en de andere meer in de ouderen, hebben niet alle zorgboeren evenveel last. Maar wie in de ouderen zit, heeft het moeilijk. Voor dertig euro per dagdeel een demente oudere opvangen, dan kan nooit uit, vertelt onder meer Gea ter Heide, van zorgboerderij Hendrikahoeve in Haaksbergen. Ze is actief in de koepel van zorgboeren. Volgens haar lijden veel boeren in stilte. "Het gaat zoals ook vroeger op het platteland. Veel boeren durven er niet voor uit te komen dat ze in de problemen zitten. Ze hebben al heel lang contacten met hun klanten en willen ze niet teleur stellen. Maar feitelijk zijn ze vrijwilliger op hun eigen bedrijf en teren ze in op hun vermogen.
Angst om te klagen
Veel zorgboeren durven niet openlijk te klagen omdat ze bang zijn de relatie met de zorgwethouder onder druk te zetten. Ze lopen in die relatie op eieren. Adele Tijhuis van zorgboerderij Erve Tijhuis in Langeveen, wil dat wel bevestigen. "Het verschilt per gemeente hoe goed de relatie is. Maar boeren proberen de relatie zo goed mogelijk te houden. Dan moet je niet teveel klagen.
Tarieven vastgesteld na onderzoek
In een gezamenlijke reactie zeggen de gemeenten (Samen14) dat de tarieven zijn vastgesteld op basis van onderzoek en een benchmark . Ze erkennen dat de gevolgen van de bezuiniging sterk van het type zorgboer afhangen. Boeren die menen dat ze tekortkomen, kunnen om extra vergoeding vragen. Dat wordt per geval bekeken. Ook boeren die veel extra tijd kwijt zijn door de begeleiding van kwetsbare vrijwilligers hen toegewezen via de Participatiewet of reintegratiebureau s - kunnen zich melden voor extra geld. "Wij erkennen uw probleem aldus Samen14.
De boeren zelf blijven ondanks deze reactie sceptisch. "We horen vaak de zin we nemen het mee . Maar tot nu toe zie ik nog geen wonderen gebeuren , zegt Ter Heide.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM