Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Weg vrij voor windmolens in Enschede

261232 1024px Windmolen

Hoewel het er bijna 2,5 uur naar uit zag dat de gemeenteraad beperkingen zou opleggen aan het duurzaamheidsbeleid van Enschede, werden de teugels op de valreep van de stemming juist losser gelaten.

De gemeenteraadsvergadering kreeg een rare wending toen de stemming van de amendementen, de aanpassingen op het raadsvoorstel, was aangebroken. Met als beslissende factor de SP, die de hele avond neigde in te stemmen met een voorstel tegen de komst van windmolens, maar uiteindelijk toch koos voor een allesbepalend voorstel van GroenLinks.

Sneller
GroenLinks vindt het duurzaamheidsbeleid van Enschede niet ambitieus genoeg en wil onderzoeken, rapportages en structuurvisies niet afwachten.

De uitkomsten van de zoektocht Enschede Wekt Op biedt volgens de partij genoeg uitgangspunten om direct aan de slag te gaan met windmolens en zonneparken op de daarvoor aangewezen gebieden. De oppositiepartij veranderde met haar amendement de strekking van het raadsvoorstel en kreeg daarbij steun van D66, PvdA, ChristenUnie en SP.

Commotie

Het feit dat het voorstel van GroenLinks werd aangenomen zorgde voor flink wat commotie in de gemeenteraad. Hoewel de overige amendementen zinloos waren geworden, werden ze toch in stemming gebracht.

Het voorstel van Burgerbelangen, VVD, CDA, EnschedeAnders en OPA om voorlopig geen plannen voor windmolens te maken was de steun van SP verloren en haalde het dus niet. Dezelfde partijen wilden ook voorkomen dat de bolling van de Usseler es ten prooi valt aan een zonnepark, maar ook dat voorstel kreeg geen meerderheid.

Coalitie verdeeld
Opvallend is dat een meerderheid van de coalitiepartijen uiteindelijk niet instemde met het duurzaamheidsbeleid van hun eigen college. CDA, VVD en Burgerbelangen stemden tegen.

Andere aanpassingen: de gemeente moet een second opinion laten uitvoeren naar de mogelijkheden van zonnepanelen op eigen daken. Van de 109 gemeentelijke panden zijn er nu vijf bedekt met zonnepanelen. En dat is volgens de gemeente ook het hoogst haalbare. Een meerderheid van de raad vertrouwt daar niet op.

Het college moet ook onderzoek laten uitvoeren naar de haalbaarheid van kleinschalige zonneparken in het buitengebied. Uit een enquête van de agrarische belangenvereniging Stawel blijkt dat 43 landeigenaren kans zien voor een klein zonnepark van niet meer dan enkele hectare groot op eigen grond.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.