Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Liberein en BTK Zorg willen meer aandacht voor overdracht ouderen

262784 hh

De overdracht van thuiszorg naar ziekenhuis en verpleeghuis, of omgekeerd, kan beter. Dat vinden thuiszorgmedewerkers van Liberein en BTK Zorg. Vaak is er maar weinig aandacht voor de kennis die thuiszorgmedewerkers door de jaren heen hebben opgedaan.

De overplaatsing van thuis naar ziekenhuis of andere instelling is voor een oudere een ingrijpende gebeurtenis. Hoe prettig zou het zijn als de thuiszorgmedewerkers hun ervaring met de persoon in kwestie zouden kunnen overdragen aan de instelling? Over bepaalde trekjes van de persoon, hoe hij benaderd wil worden, wat hij prettig vindt.

De ervaring van de Libereinverpleegkundigen Patricia van Straaten en Gerrie van Buiten is echter dat een goede overdracht vaak ontbreekt. "De overdracht is nu helaas minimaal", aldus Van Buiten. "De verzorgingsgeschiedenis verhuist maar deels mee, waardoor ze in het ziekenhuis of verpleeghuis alles opnieuw moeten uitvinden. Dat is voor ouderen niet prettig." Omgekeerd geldt overigens hetzelfde zo is hun ervaring. Als cliënten weer terug uit het ziekenhuis komen, komt er amper informatie mee.

De ervaringen bij Liberein staan niet op zichzelf. Ook bij Buurtzorg herkennen ze het beeld. Buurtzorgverpleegkundige Yvonne Leuverink van het Team Enschede Centrum. "Ik denk dat het vooral met tijdsdruk te maken heeft. Ik heb in een ziekenhuis gewerkt en weet hoe het gaat. Er is nergens tijd voor." Om dat te ondervangen, probeert Buurtzorg zoveel mogelijk persoonlijk informatie over te dragen. "Als we tijd hebben, gaan we na een opname even op bezoek om ons verhaal te doen. Maar dat is dan op eigen initiatief."

Verbeteren
Thuiszorgorganisatie BTK Zorg is inmiddels bezig om de overdracht van informatie over de patiënt te verbeteren. "Het klopt dat de overdracht nu vaak heel beknopt is", zegt woordvoerster Karin Freriksen. "Dat is niet in het belang van de oudere. We zijn daarom met de ziekenhuizen en CarintReggeland in gesprek om dat te verbeteren. We denken eraan om onze wijkverpleegkundigen voordat iemand uit het ziekenhuis wordt ontslagen, al even langs te laten gaan om met de verpleegkundigen te praten. Op die manier kunnen we de verzorging in de thuissituatie goed op die in het ziekenhuis laten aansluiten. Ook met verpleeghuizen willen we meer contact. Een 'warmere' overdacht komt de kwaliteit van zorg voor de oudere ten goede."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Hollandse Hoogte
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.