Het aanbod van restafval is in de gemeenten Enschede, Oldenzaal en Hof van Twente spectaculair gedaald, na de invoering van gedifferentieerde afvaltarieven. Huishoudens kunnen dit jaar tot wel 50 euro goedkoper uit zijn, zeggen de gemeenten na de eerste honderd dagen diftar.
De daling van de hoeveelheid restafval is veel hoger dan vooraf was verwacht. In Enschede wordt per huishouden 42 procent minder geproduceerd, terwijl vooraf met een daling van 30 procent rekening was gehouden. In Oldenzaal en Hof van Twente zijn de cijfers nog opzienbarender: 50 procent minder restafval, waar rekening werd gehouden met een daling van 22 procent.
Tegenover de daling van de hoeveelheid restafval staat een stijging van de ingezamelde hoeveelheid groente-, fruit- en tuinafval (gft) en verpakkingen. Maar de totale hoeveelheid afval, inclusief papier, glas en textiel, is toch lager dan in 2016. In Enschede scheelt dit 7,7 kilo per huishouden, in Oldenzaal 8,4 en in de Hof van Twente 14 kilo.
Besparing
Bestuurders in de drie gemeenten reageren buitengewoon enthousiast. Dit gaat de inwoners gewoon geld opleveren , aldus wethouder Harry Scholten van Hof van Twente. Wethouder Hans van Agteren van Enschede: De verwachtingen voor de rest van het jaar zijn hooggespannen. Als de inwoners dit handhaven kan dat per huishouden een besparing tot 50 euro opleveren. Vooraf dachten we aan 20 euro.
Enschede zit nu op 30 kilo restafval per huishouden, Hof van Twente op 23 en Oldenzaal op 24 kilo. De inzamelprestaties in de gemeenten waar Twente Milieu ook inzamelt, maar waar geen diftar wordt toegepast, zijn beduidend slechter. Almelose huishoudens produceren nog 43 kilo en Borne 54. In Losser, waar dit jaar verpakkingencontainers zijn ingevoerd en per 1 januari 2018 diftar intrede doet, ligt dat getal op 36 kilo. In Hengelo, waar al jaren diftar wordt toegepast, wordt per huishouden 30 kilo restafval opgehaald.
Zwerfvuil
Exacte cijfers over zwerfvuil zijn er nog niet. Het aantal meldingen is in Enschede meer dan verdubbeld, van 835 in het eerste kwartaal van 2016 tot 1772 in 2017. Maar de stijging kan deels ontstaan zijn doordat mensen er scherper op letten , zegt Van Agteren. Bovendien geldt het bijplaatsen bij een container ook als een melding van illegale dump.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM