Luister
Kijk
Zoek
Nieuws
Hengelo

Na zaterdag valt doek voor Club Vios in Hengelo, laatste grote discotheek weg uit 'uitgaansstad van Twente'

20230126 vios rtv oost
Vios opent zaterdag voor het laatst.
Beeld: RTV Oost

"Ik denk dat Hengelo de uitgaansstad van Twente is geweest. Maar er zit geen grote discotheek meer in Hengelo als wij verdwijnen als disco. Vroeger had je Groothuis, Dux, voorheen Max aan de Markt, en New York." Sander Leurink van Club Vios in Hengelo zegt het met weemoed in zijn stem. En ook Vios sluit de deuren. Na zaterdagavond is het klaar voor de laatste grote discotheek van Hengelo. Daarna richt Leurink zich onder meer op themafeesten in het pand.

Uitgaan blijft mogelijk

Vios gaat stoppen. Dat betekent dat de standaard zaterdag disco-avond na aankomende zaterdag tot het verleden behoort. "Dat wil niet zeggen dat we geen invulling gaan geven aan het uitgaanspand dat we hebben. Vios stopt, maar uitgaan is nog wel mogelijk aan de Beekstraat. We gaan werken op conceptmatige basis. We gaan een specifieke doelgroep naar het pand te krijgen. Dat kan de ene keer Nederlandstalig zijn en de ander keer hardstyle."

Want het publiek waar Leurink zich op richt is een lastig publiek, merkt hij steeds weer. "De jeugd is echt anders dan tien jaar geleden en ook anders dan voor corona. Voordat corona uitbrak, hadden wij elke week zo'n 1.800 tot 2.200 mensen in onze discotheek. Toen wij na corona weer open gingen, waren het er nooit meer dan driehonderd."

“Ik denk dat Hengelo de uitgaansstad van Twente is geweest. Maar er zit geen grote discotheek meer in Hengelo als wij verdwijnen als disco.”

Andere besteding

Hoe dat komt? Leurink denkt dat de jongeren die vijftien, zestien jaar oud waren toen corona uitbrak nu een heel andere besteding hebben op de zaterdagavonden. "Die zitten gezellig bij elkaar in een woonkamer of een drankkeet, maar die kijken niet naar horeca in Nederland om eens lekker uit hun plaat te gaan." Hoe anders was dat beeld vroeger. "Ik denk dat Hengelo de uitgaansstad van Twente is geweest. Maar er zit geen grote discotheek meer in Hengelo als wij verdwijnen als disco. Ik denk dat er wel een mannetje of 10.000 tot 15.000 in de stad liepen op een zaterdag eind jaren 90, begin jaren 2000."

20230126 club new york RTV OO St
Empire New York, een bekende discotheek in Hengelo
Beeld: RTV Oost

Wauw-moment

Leurink weet nog goed hoe het was toen hij als zestienjarig jongetje voor het eerst een discotheek binnenkwam. "Ik zag die dansende menigte op een vrijdag en zaterdag op de dansvloer. Dat was voor mij een wauw-moment. Dat wilde ik later ook. "Daten ging toen ook nog niet online, maar gewoon op de dansvloer en aan de bar." Die sfeerbeleving, Leurink houdt er enorm van.

“Ik had het graag anders gezien. Ik vind discotheken nog steeds het allermooiste wat er is.”

'Pijnlijk'

Is het dan ook pijnlijk dat Vios zaterdag voor de laatste keer opent in de huidige vorm? "Pijnlijk, pijnlijk? Ik had het graag anders gezien. Ik vind discotheken nog steeds het allermooiste wat er is. Ik vind het ook een ander soort beleving dan een café en een andere sfeer. Maar als niemand het meer leuk vindt of wil komen, het is gewoon een zakelijke afweging. En daar kan ik wel achter staan."

Reünie

Voor de mensen die vroeger regelmatig discotheken New York en Groothuis bezochten in Hengelo heeft Leurink een themafeest op de planning staan. Op 4 februari, een reünie. "De gemiddelde leeftijd van de mensen die daar komen is 44. Dat wordt een heel druk feestje. Iedereen die daar is, komt uit de tijd dat discotheken groot waren. Daar kijk ik echt naar uit."

Dit artikel is een samenwerking tussen 1Twente en RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip de redactie via [email protected] of bel één van onze redacties (zie contactpagina).