De Universiteit Twente heeft met een onderzoeksvoorstel een prestigieuze subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap binnengehaald. Zij krijgen 18,8 miljoen euro voor een onderzoek naar 'organen-op-chips'.
Uit 37 aanvragen zijn zes onderzoeksteams gekozen die met een premie van 18,8 miljoen euro fundamenteel onderzoek mogen gaan doen. Niet de praktische toepassing, maar het vergaren van kennis staat centraal.
Mini-organen
De projecten worden uitgevoerd door wetenschappers van verschillende universiteiten, waaronder die van de Universiteit Twente. Christine Mummery is hoogleraar ontwikkelingsbiologie, op het LUMC en de Universiteit Twente en hoofdonderzoeker in een project wat 'organen-op-chips' wil ontwikkelen: ,,Het klinkt futuristisch, maar het kan: miniatuurorganen van patiënten maken en bestuderen hoe ziektes zich ontwikkelen en behandeld kunnen worden", zegt Mummery.
"We maken de miniatuurorganen zelf van levende menselijke weefsels uit stamcellen van patiënten. Dat gebeurt buiten het lichaam op zogeheten 'organen-op-chips', waarbij we de omstandigheden nabootsen. We maken dus een deel van een orgaan: kloppende hartmodellen, mini-darmen en hersenweefsel."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM