Tien patiënten die in in Twente zijn geopereerd vanwege zware depressies, lijden opnieuw aan die kwaal. De oorzaak? De batterijen van hun neurostimulator zijn leeg en vervanging van het apparaat wordt niet vergoed.
In ziekenhuis ZGT in Almelo zijn sinds 2009 zo n vijftien mensen geweest voor een operatie vanwege zware depressies. Ze hebben een zogeheten neurostimulator gekregen. Dat is een soort pacemaker die stroomprikkels geeft aan een belangrijke zenuw in de hals. Daardoor verdwijnt of vermindert de depressie.
Apparaatje vervangen
Maar nu bij tien van hen de batterijen leeg zijn, komen de depressies weer terug. De vervanging van de stimulator, die onder de huid is geïmplanteerd, wordt door verzekeraars echter niet vergoed. Dat betekent dat niemand de 18.000 euro voor vervanging wil betalen en dat de patiënten dus met hun depressie blijven rondlopen.
Wél vergoeding bij epilepsie
Volgens een woordvoerder van verzekeraar Menzis is er onvoldoende wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat deze zogeheten Nervus Vagus Stimulatie werkt bij depressie. Reden waarom er geen vergoeding tegenover staat. Volgens Menzis zal daar naar het zich laat aanzien voorlopig geen verandering in komen. Het merkwaardige daarbij is dat de techniek ook wordt gebruikt voor de behandeling van epilepsie. Daar is volgens Menzis wel veel onderzoek naar gedaan. En dus wordt die behandeling wel vergoed. Zoals ook de kosten van stroomapparaatjes zoals pacemakers, gewoon door de zorgverzekering worden gedekt.
Baat bij
ZGT is het enige ziekenhuis in Nederland dat de behandeling aanbiedt. De operatie zelf gebeurt bij MST in Enschede. ZGT begon met de behandeling rond 2002 mede op initiatief van psychiater René Sorel. Alleen patiënten die al jarenlang lijden aan zware depressies en niet reageren op medicatie en elektroshocks komen er voor in aanmerking. Volgens Sorel, die onlangs met pensioen ging, hebben veel patiënten er baat bij. Een op de vijf is helemaal klachtenvrij, bij een ander deel verminderen de klachten.
Volgens een woordvoerder van ZGT wordt gewerkt aan een oplossing voor de lege neurostimulators. Op welke termijn die er komt, is niet bekend.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Pixabay