Het verdelen van kwetsbare inwoners over de stad is voor de gemeente geen optie. De fractie van EnschedeAnders stelde via schriftelijke vragen aan het college voor om op buurtniveau kaarten te maken die de huisvesting van kwetsbare groepen Enschedeërs inzichtelijk maakt. Dit om een grote concentratie tegen te gaan.
De vraag is gesteld naar aanleiding van overlast in de driehoek Hengelosestraat/Raiffeisenstraat/ Deurningerstraat. Omwonenden en ondernemers klagen over ongure types, dealers, verslaafden, junks en zwervers en zien de directe nabijheid van hulpverleningsinstellingen en opvanglocaties van Tactus, Mediant en Leger des Heils als mogelijke oorzaak.
EnschedeAnders ziet graag dat de locaties waar kwetsbare personen zijn gehuisvest of opgevangen worden in kaart worden gebracht. Het college zegt echter dat er heel veel inwoners zijn die niet (volledig) zelfredzaam en dus kwetsbaar zijn, onder wie ouderen, jongeren, mensen met psychische problemen of mensen met een (licht) verstandelijke beperking. 'Het in kaart brengen van verschillende doelgroepen vindt het college stigmatiserend', antwoorden B en W aan EnschedeAnders.
Leefbaarheid
Het echte vraagstuk, volgens het college, is het verbeteren van de leefbaarheid in de stad. In de driehoek Hengelosestraat/Raiffeisenstraat/Deurningerstraat wordt dat volgens B en W gedaan door een centraal meldpunt voor overlast in te richten, een ondernemersgroep te vormen die aan de slag gaat met de veiligheid in de eigen onderneming en een gesprek met burgemeester Onno van Veldhuizen, na de zomer.
Bovendien werkt het college aan een voorstel met maatregelen om overlast in de wijken samen met buurtbewoners en instellingen tegen te gaan.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Lars Smook