Enschede FM sprak met Rene Kreeft. Hij bedacht deze aanpak. Beluister het item hierboven.
Dat anders regelen moeten de inwoners van Enschede dan wel zelf doen. Van Veldhuizen hoopt dat zijn stadsgenoten met elkaar in gesprek gaan om het afsteken van vuurwerk en vooral de overlast dat dat met zich meebrengt te reguleren.
Zie ook:
Enschedeërs bepalen zelf hoe stad omgaat met vuurwerkVan Veldhuizen is oprecht verbaasd over de wijze waarop Enschede oud en nieuw viert. Het is hier heavy. Vuurwerk klinkt in Enschede op oudejaarsdag twaalf uur achter elkaar. Elke seconde een knal. Jaarlijks behoren we bij de top drie van gemeenten met de meeste klachten over vuurwerk.
Stadsgesprek
Vandaar dus het stadsgesprek. Van Veldhuizen benadrukt dat hij zich niet mengt in de discussie: "Men denkt dat ik er vanaf wil. Dat is niet zo. De burgemeester vindt niks.
Uitvoerbaar?
De vraag is of zo n burgerbesluit uitvoerbaar is. Want wie gaat er handhaven als bijvoorbeeld vuurwerkvrije zones worden ingesteld? Van Veldhuizen oppert dat het wellicht mogelijk is dat inwoners zelf handhaven. "Je hebt nooit genoeg politie om alles te controleren." Hij noemt de handhaving door burgers 'kwetsbaar', maar 'de moeite waard'. "Ik denk dat je de oplossingen dan ziet als die van jou. Bij het uiteindelijke besluit hoort ook eigen verantwoordelijkheid dat je eigen besluit goed wordt uitgevoerd.
Kiek'n wat 't wot
Een ding weet Van Veldhuizen zeker: als de Enschedeërs in staat zijn het zelf te regelen, elkaar te overtuigen en gekozen oplossingen ook nog eens te accepteren dan gaat het vanzelf. Uiteindelijk gaat het om een bestuurlijk experiment. Voor mij is het geslaagd als er een werkbaar burgerbesluit uit komt. Kiek n wat t wot.
Hoe denk jij over het afsteken van vuurwerk in Enschede? Deel jouw visie door middel van bovenstaande enquête.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Emiel Muijderman.