De wijkverpleging in Twente staat onder grote financiële druk. Organisaties als Buurtzorg en ZorgAccent weten nu al dat ze dit jaar niet uitkunnen met het geld. Dat komt omdat ze meer zorg leveren dan verzekeraars in de contracten toestaan. ,,Op zich hebben we dit jaar redelijke tarieven kunnen afspreken met verzekeraars , zegt Erik Vuurboom van ZorgAccent, ,,maar de omvang van de zorg is groter dan waarvoor we vergoed krijgen. Er is een plafond afgesproken en daar botsen we de komende maanden al tegenaan. Vorig jaar kwam ZorgAccent ongeveer een miljoen euro te kort voor de 2400 cliënten. Vuurboom: ,,Ik weet niet waar we nu op uitkomen, maar genoeg zal het niet zijn.
Ook bij Buurtzorg komen de financiële grenzen al voor het verstrijken van dit jaar in zicht, zegt Ard Leferink van Buurtzorg: ,,We proberen zo doelmatig mogelijk te zijn, maar daar zit wel een grens aan. Vorig jaar kwamen we voor onze 62.000 cliënten waarvan ruim 3000 in Twente zo n zes miljoen euro tekort. Ook dit jaar is het weer een raadsel of het goed komt. Eerlijk gezegd verwacht ik een groot probleem.
Bij Zorggroep St. Maarten - 800 cliënten in Twente - zegt Giovanni Oddo vorig jaar een flink bedrag, maar minder dan een miljoen te kort te zijn gekomen. ,,Dat gaat dit jaar ook weer gebeuren. Dat weten we nu al. Net als andere instellingen hebben we hebben vorig jaar op de valreep extra geld gekregen, maar niet alles is vergoed.
Volgens Leferink van Buurtzorg is de huidige situatie bijna niet vol te houden. ,,De effecten van de dubbele vergrijzing beginnen ook in Twente door te werken. Meer ouderen, mensen worden eerder uit het ziekenhuis ontslagen, en de verzorgingshuizen zijn vrijwel allemaal gesloten. Dat legt een grote druk op de wijkverpleging. Daarnaast is er een schaarste in goed geschoold personeel. Waar nog bij komt dat deze mbo-4 en hbo ers een hoger salaris verdienen. Als je dat bij elkaar optelt, dan kun je rustig van een zorgelijke situatie spreken.
Ondanks de financiële problemen, hoeven de cliënten zelf zich weinig zorgen te maken. ,,De kwaliteit van de zorg blijft onverminderd hoog , zegt Vuurboom. ,,Daar kun je niet aan tornen. Het enige wat we zouden kunnen doen is het instellen van een opnamesstop. Maar dat mag dan weer niet, dat is het bizarre van dit systeem. We staan dus met de rug tegen de muur.
De instellingen hebben hun hoop gevestigd op contracten die over meerdere jaren lopen. Giovanni Oddo: ,,Dan creëer je rust en hoef je niet elk jaar dat circus van de aanbesteding te doorlopen. Dat vreet tijd en inspanning die je veel beter aan de zorg zelf kunt besteden. Daarnaast wil Vuurboom graag af van de knellende regels en al die controlerende administratie. ,,In het systeem zit een ingebakken wantrouwen dat het geld niet goed wordt besteed. Daar moeten we van af. En dan hoeven ook niet elk jaar weer naar de verzekeraars om de hand weer op te houden.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Frank Muller