Zeker twintig mensen in Twente lijden nog dagelijks aan de gevolgen van Q-koorts. Ze zijn moe, hebben spierpijn en slepen zich met tal van vage klachten dagelijks door het leven. ,,Het is een regelrechte schande.
De ziekte, veroorzaakt door een bacterie, hield vanaf 2007 flink huis in Nederland en maakte ook in Twente een dodelijk slachtoffer, Steve Sibbald uit Enschede. Hij overleed op 18 september vorig jaar aan een hartstilstand nadat hij eerder ook al twee hartaanvallen en een longembolie had gehad.
Nog steeds is onbekend waar hij de ziekte op liep, maar vermoedelijk gebeurde dat tijdens het fietsen langs een schapen- of geitenboerderij, ergens aan de zuidkant van Enschede.
Sibbald was een van de minimaal 74 mensen die in Nederland aan de ziekte overleed. Honderden, wellicht duizenden anderen werden door de bacterie in meer of mindere mate ziek. Zoals Carolien Bierman uit Enschede. Ze is nog steeds chronisch vermoeid en kampt met een ontsteking. ,,Ik weet van zeker twintig anderen in Twente dat ze verschijnselen van Q-koorts hebben , vertelt ze. ,,Maar niet iedereen loopt daar mee te koop. Ze zijn bang dat ze gedoe krijgen met hun werkgever, of dat ze toekomstige kansen mislopen. Ze nemen de symptomen voor lief.
Langs het randje
Bij André Zoetman uit Usselo betekende Q-koorts bijna zijn dood. Hij ging langs het randje en zag zijn leven compleet de vernieling in gaan. Hij deed zijn verhaal al een keer op Nieuwsuur. Ook de voormalige Twentenaar en Q-koortslachtoffer Bert Brunninkhuis haalde de media. Hij is voorzitter van belangengroep Q-uestion en noemt het een desgevraagd een regelrechte schande , dat de overheid deze patiënten in de kou heeft laten staan.
,,Er zijn bijna 500 mensen met chronische Q-koorts en 800 tot 1000 mensen met chronische vermoeidheid. En nog steeds is er geen oplossing. Er lopen twee rechtszaken, er ligt een strafklacht bij het Openbaar Ministerie in Maastricht en er liggen twee rapporten van de Nationale Ombudsman. En toch is dit nog niet opgelost. Het is werkelijk hemeltergend dat de getroffenen zelfs tien jaar na het eerste geval van Q-koorts, nog steeds in de kou staan.
Zowel Bierman als Brunninkhuis zijn blij dat de ziekte op de agenda blijft staan. ,,Heel goed dat er aandacht blijft voor de nabestaanden en de mensen die nog elke dag aan de ziekte lijden. ,,We mogen dit niet vergeten.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Carolien Bierman