Sven Westerop en Otto Hajenius zijn beiden geboren in 2000, in Roombeek, en wonen er nog steeds. De ramp die plaatsvond in hun geboortejaar heeft geen effect gehad op hun omgang met vuurwerk. "Vuurwerk? Prachtig! Als je maar geen domme dingen doet."
Sven Westerop was nog net niet geboren toen de vuurwerkramp zich voltrok. Van zijn ouders heeft hij gehoord dat de ramen van hun huis aan de Roomweg door de druk van de explosie eruit zijn gevlogen. Otto Hajenius was net vier maanden op 13 mei 2000. Hun huis van toen, aan de Tollensstraat, bestaat niet meer. "Mijn vader heeft nog twee beeldjes teruggevonden in het puin. Verder was hij alles kwijt."
Hoe ga je met vuurwerk om als je in 2000 bent geboren in Roombeek en er nu ook nog woont?
"De gedachte aan de ramp speelt totaal niet", zegt Sven. "Maar iedereen moet een beetje rekening met elkaar houden", vindt hij. "Als mijn buren getraumatiseerd zouden zijn door de vuurwerkramp, zou ik een beetje uit hun buurt blijven", zegt Otto. "Maar als ze dán nog zouden klagen... Tja, dan hebben ze pech."
Steken jullie veel vuurwerk af?
Sven: "Ieder jaar. En wat is veel? Overdag wat knalvuurwerk en wondertolletjes, 's avonds siervuurwerk." Toen hij jonger was, was het meer. "Ik denk dat ik een beetje uitgegroeid ben. We steken 's avonds nog wel wat siervuurwerk af met vrienden en familie, maar overdag steeds minder."
Otto stak al eens helemaal geen vuurwerk af, nadat een vriend van hem een ongeluk had. "Dat was op oudejaarsdag 2014. Een stukje aansteeklont viel op een nitraat: een sterke versie van een rotje. We zagen een vlam, hoorden een knal en hij rende gillend naar huis. Zijn vingertopje lag eraf."
Daaruit blijkt toch dat vuurwerk erg gevaarlijk is?
Otto: "Zoiets kan gebeuren. Je bent je er altijd van bewust dat er met vuurwerk iets mis kan gaan. Illegaal of legaal maakt ook een verschil. Ik zou nooit illegaal vuurwerk afsteken. Die vriend deed het wel, dus ik zorgde dat ik een beetje uit de buurt bleef. Je eigen veiligheid staat voorop."
Wat is eigenlijk de charme van knallen?
Sven: "Als je jong bent, is het vooral dat je iets mág afsteken. Dat je een knal, een explosie kunt veroorzaken en dat het niet verboden is."
Otto: "Siervuurwerk is gewoon heel erg mooi. Knallen vind ik steeds meer geldverspilling, hoewel ik het vroeger mooi vond om er een beetje mee te experimenteren. Een knal klinkt anders in een put of een blikje."
Hebben jullie 'vuurwerkopvoeding' gehad?
Otto: "Mijn ouders zijn allebei best terughoudend met vuurwerk. Daarom ben ik dat misschien ook een beetje. Maar het kan ook komen door dat ongeluk met die vriend."
Sven: "'Doe je wel voorzichtig?', zegt mijn moeder altijd. En: 'Oude kleding aan'." Otto: "Altijd een vuurwerkbril op. Een plastic bril voorkomt dat je iets in je ogen krijgt."
Ligt vuurwerk gevoelig in Roombeek, voor zover jullie merken?
Gevoelig ligt het niet, schatten Sven Westerop en Otto Hajenius in. "Het was natuurlijk een ramp. Maar die is veroorzaakt door een bedrijf." Dat staat los van vuurwerk op oudejaarsavond, vinden ze. "Vuurwerk als afsluiting van een jaar hoort er gewoon bij."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Reinier van Willigen