De wekker van Peter Polman ging de afgelopen maand dagelijks om stipt tien uur. De 28-jarige programmeur van het Enschedese bedrijf GoalGorilla wreef dan de slaap uit z n ogen en liep naar de vaste ontbijtplek. Locatie: Canggu, een relaxt stadje aan de westkant van het Indonesische eiland Bali. Daar werkte hij vast wat mailtjes weg, om vervolgens een paar uur aan het strand een boek te lezen. Als ik dan terugkwam kon ik ongestoord programmeren, zonder dat Nederland al wakker was , vertelt hij. Tegen een uurtje of drie begon het overleg met collega s in Enschede en Amsterdam. Dan werkte ik tot acht uur lokale tijd, daarna was het tijd om lekker uit eten te gaan.
Bij GoalGorilla vonden ze het tijd om het werken op locatie met een duur woord decentralisatie naar een nieuw niveau te tillen. Het internetbedrijf gaf werknemers de kans een maand lang vanuit Bali in te loggen. Reis en verblijf moesten werknemers zelf bekostigen, de werkplek op locatie en het salaris werden door GoalGorilla verzorgd. Drie Gorilla's gingen het avontuur aan.
Het klinkt als een droom, maar was tegelijkertijd ook een serieus experiment , legt mede-oprichter Taco Potze (33) uit, zelf een van de testers. Het gaat terug naar de vraag: wat is de ideale werkplek? Waar functioneert iemand het beste? Hoe houd je een gezonde balans tussen werk en privé?
Taco Potze aan het werk op het kantoor aan de Oude Markt in Enschede, en rechts op locatie in Bali
Taco Potze aan het werk op het kantoor aan de Oude Markt in Enschede, en rechts op locatie in Bali © Tubantia
Door het werken via internet in de cloud zijn een snelle verbinding en ergonomische werkplek voor veel banen de enige vereisten om het werk te kunnen doen. Meer bedrijven in deze regio zoeken naar nieuwe vormen om werknemers optimaal te laten functioneren.
Op een onbewoond eiland
In zijn zoektocht naar een geschikte locatie kwam de GoalGorilla-eigenaar online terecht bij digital nomads, een community voor zelfstandigen die al werkend de wereld rondreizen. Op basis van een checklist rolde daar de ideale plek uit voor het experiment: Bali. Op het vakantie-eiland waren zowel werkplekken die aan de Europese eisen voldoen, goede verbindingen als volop mogelijkheid tot ontspanning.
"Decentralisatie is een trend die doorzet, daar ben ik van overtuigd", zegt Potze. "Op deze manier proberen wij daar in mee te gaan. Waarom zou je altijd op kantoor zitten, als je werkplek software-onafhankelijk is? Mensen mogen bij ons al vijftig procent thuis werken. Maar ja, als het vanuit huis kan, dan kan het ook vanaf een onbewoond eiland met goede verbinding en werkplek."
De eigenaar van het hippe softwarebedrijf noemt het experiment overwegend geslaagd. Door het tijdsverschil kon er urenlang ongestoord en gefocust gewerkt worden, zonder storende belletjes of mailtjes uit Nederland. Daarnaast bleek het stressniveau drastisch te dalen. "Vergis je niet, bij ICT'ers zit vaak veel stress. De markt kampt met veel burn-outs. Het verschil tussen een komma en een punt kan een hele organisatie platleggen. Vanaf een vakantielocatie glijdt die stress wat makkelijker van je af."
Routine
Naast de positieve ervaringen waren er ook valkuilen. Discipline bijvoorbeeld, een achturige werkdag in de tropische hitte bleek lastig vol te houden. Polman legde zichzelf een strak regime op, om te kunnen voldoen aan de eisen van zijn werkgever. "Ik moet gewoon werk doen waar acht uur voor staat. Vooraf was ik ook angstig of dat paradijsje om me heen er hier voor zou zorgen dat ik met tegenzin aan het werk moest. Dan had het ook een vervelende maand kunnen worden. Maar door die dagelijkse routine ging het eigenlijk juist heel goed."
Ook het spontane overlegje aan de koffie-automaat en de teambuilding met collega's werden gemist. Het werk helemaal verplaatsen naar een vakantielocatie is dan ook geen optie voor het bedrijf, hoogstens een aantal keer per jaar en voor een tijdelijke periode.
De kosten voor het maandje 'vakantiewerk' liepen voor Polman wel op, omdat hij zijn appartement in Nederland niet verhuurde. Ticket, verblijf en 'ongelimiteerd lol trappen' kostte hem zo'n 2.000 euro. Daar stond tegenover dat zijn salaris werd doorbetaald en het geen vakantiedagen kostte.
"En ik kwam echt uit mijn comfortzone. In Nederland ga je maar door en door, zonder jezelf af te vragen waar je mee bezig bent. Op Bali ben ik me af gaan vragen: waarom werken we in godsnaam zoveel in Nederland? Ik heb het goed, zou makkelijk af kunnen met minder werk. Voordat ik wegging was ik dat helemaal vergeten. Dit heeft me echt uit de sleur getrokken. En moeite met het werk weer oppakken in Nederland had ik niet, omdat ik nog altijd in de werkmodus zat."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Taco Potze