Vorig jaar zijn omgerekend 358.000 vrachtwagens met bulk (zand, veevoer, zout, olie) en containers via het Twentekanaal vervoerd. In 2021 groeit dat aantal met 233.000 vrachtwagens tot 591.000, is de verwachting van het Twentse bedrijfsleven.
Om het vervoer over het Twentekanaal te stimuleren, worden door verschillende overheden en bedrijfsleven honderden miljoenen euro s geïnvesteerd. Rijkswaterstaat neemt met 230 miljoen euro de hoofdmoot voor haar rekening. Daarmee wordt het kanaal verdiept en sluizen uitgebreid en verbeterd. Bovendien worden vijf verouderde bruggen over het kanaal opgeknapt waardoor er zwaardere vrachtwagens overheen kunnen. Een deel van die werkzaamheden is al uitgevoerd.
Op orde maken
Gemeenten zijn nu aan zet en hebben de gezamenlijke afspraken vastgelegd in de Binnenhavenvisie Twentekanalen 2017-2030. Onderdeel is het op orde maken van de kades in de havens. De grotere schepen moeten vanuit de diepere vaargeul natuurlijk wel goed kunnen aanleggen in de havens , aldus de Hengelose wethouder Mariska ten Heuw. Ze is coördinerend bestuurder van Havenbedrijf Twente, waarin Enschede, Hengelo, Almelo, Hof van Twente en Lochem deelnemen.
Miljoenen
Hengelo heeft de kosten voor de haven berekend op 15 tot 20 miljoen euro. In Almelo is de nieuwe kade op het XL Bedrijvenpark al geschikt voor grotere schepen, maar voor de overige havens in deze gemeente wordt samen met bedrijven de komende twee jaren vijf miljoen euro uitgetrokken. In Goor en Markelo hebben bedrijven (Eternit en Holterman) de zaakjes al op orde. Dat geldt ook voor Enschede, waar in totaal 100 miljoen euro is gestopt in revitalisering van het havengebied. Daarvan is 13 miljoen euro gebruikt voor baggerwerk, oeverherstel en kadeconstructies.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM