Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Psycholoog vindt doorrijden na ongeval in Enschede verklaarbaar

271401 karin vis 1

Een scooterrijder ging er zondagmiddag na een aanrijding met twee tieners in Enschede direct vandoor. Zoiets gebeurt drie keer per dag en is verklaarbaar, zegt een psycholoog.

Verklaarbaar of niet, Karin Vis vindt het schandalig. De moeder van een van de slachtoffers begrijpt niet dat een scooterrijder twee hulpeloze meisjes op de grond laat liggen en gewoon doorrijdt. ,,Wie doet nou zoiets?"

De vriendinnen waren na een middag zwemmen onderweg naar huis toen ze rond 17.00 uur door een scooterrijder op het fietspad op de Noord Esmarkerrondweg in Enschede werden geraakt. De een viel op de ander en samen lagen de meiden op de grond. Vis: ,,Het vriendinnetje van mijn dochter kwam niet meer overeind. Er moest een ambulance komen." Haar 13-jarige dochter kwam met de schrik vrij, de vriendin ligt in het ziekenhuis met een hersenkneuzing.

Ontsnappen
Wat bezielt mensen die doorrijden na een ongeluk? Niet elke doorrijder is een harteloze verkeershufter, weet verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. Wie iemand per ongeluk aanrijdt, kan namelijk op drie manieren reageren: vechten, vluchten of bevriezen. De vechter gaat de confrontatie aan en helpt het slachtoffer. Iemand die bevriest, verkeert in shock en kan niets meer. In de categorie vluchten onderscheidt Tertoolen twee soorten doorrijders: de rijder die in een impuls handelt en de rijder die een weloverwogen keuze maakt.

Doorrijden is dus verklaarbaar. ,,In het geval van een aanrijding wil je ontsnappen aan een vreselijke situatie die mede door jouw toedoen is ontstaan", zegt Tertoolen. ,,Dan zie je vaak dat mensen die weer bij zinnen komen, zich alsnog aangeven bij de politie."

Doorrijders die wel een bewuste keuze maken, hebben vaak iets te verbergen, een motief. ,,Rijden onder invloed van drugs of alcohol kan zo'n reden zijn."

Dagelijks
Volgens het Waarborgfonds komt het dagelijks drie keer voor dat iemand doorrijdt na een ongeluk waarbij iemand letsel oploopt. Dat aantal schommelt al jaren rond de 1.100 incidenten en is moeilijk naar beneden te krijgen. ,,Het is lastig iets te doen aan die impulsieve, primitieve reactie van de mens.''

Of je nu in shock bent of niet, het is verboden om een plaats van ongeval te verlaten voordat de politie is gearriveerd, zegt strafrechtadvocaat Stefanie Groothuismink van Dijks Leijssen Advocaten & Rechtsanwälte. ,,Als je toch doorrijdt, omdat je geschrokken bent, kun je jezelf nog binnen twaalf uur vrijwillig melden bij de politie."

Gebeurt dit niet, of laat je het slachtoffer in hulpeloze toestand achter, dan staat er op doorrijden een maximale gevangenisstraf van drie maanden of een geldboete van ten hoogste 8.200 euro. Ook kan iemand zijn rijbewijs voor maximaal vijf jaar kwijtraken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.