Satudarah-prominenten Laurence S. en Michel B. zijn dinsdag door het openbaar ministerie (OM) vrijgelaten. Twee weken geleden werden ze gearresteerd tijdens een zwaarbewapende politie-inval in Enschede, maar volgens het OM is er geen reden om ze langer vast te houden. Ze zijn nog wel verdacht van wapenbezit en witwassen.
Tijdens de doorzoeking van de woning van S. vond de recherche meerdere vuurwapens en een hoeveelheid contant geld. Daarom zijn naast S. en B. ook drie andere aanwezigen aangehouden. Ook zijn zijn inmiddels allemaal op vrije voeten, maar blijven net als de Satudarah-kopstukken verdachte.
De inval vond plaats in het hart van de wijk Stroinkslanden. De zwaarst mogelijke politiemacht, ondersteund door het leger, stormde de woning van S. binnen. De hele straat schrok wakker door de actie. De deur werd met een harde knal losgebroken. Daarna hoorden omwonenden knallen en liep een arrestatieteam over de daken van de rijtjeshuizen.
Twijfels over motief van inval
Volgens justitie was de inval bedoeld om bewijsmateriaal te verzamelen over een handgranaat die afgelopen december in de gang van de woning ontplofte. Die redenering wordt nog altijd in twijfel getrokken door de advocaat van S. en B., Karin Blonk. "Ze zijn met zoveel geweld de woning binnen gewalst. Ze gaan met een explosief naar binnen. Als je zelf de halve tent opblaast, wat verwacht je dan nog te vinden aan sporen?"
Blonk zegt dat er van witwassen geen sprake is. "Dat kunnen we aantonen en onderbouwen." Volgens haar zijn de wapens niet bij S. en B. aangetroffen. Waar wel wil ze niet zeggen. "Het is nog maar de vraag of die wapens van hen zijn. Ze zijn in elk geval niet in de hand of de zak van beide heren aangetroffen. Er komen meer mensen in die woning over de vloer."
Drie dagen na de arrestaties besliste de rechter-commissaris in Almelo dat vier van de vijf verdachten - onder wie S. en B. - nog veertien dagen langer moesten blijven zitten. Dinsdag, drie dagen voor het verstrijken van die termijn, zijn de verdachten echter vrijgelaten. "Volgens de officier van justitie is het voor het onderzoek niet noodzakelijk dat ze nog langer vast blijven zitten", zegt OM-woordvoerder Barbara van Heerde. "Daarom zijn ze direct vrijgelaten."
Bewijsmateriaal
Inhoudelijk wil het OM niet dieper op de verdenkingen of het onderzoek ingaan. Of er bewijsmateriaal is gevonden die leidt naar de herkomst van de ontplofte handgranaat - of een motief voor die aanslag - wordt evenmin verteld. "Dat maakt onderdeel uit van een lopend onderzoek."
Michel B. is een van de oprichters van motorclub Satudarah, Laurence S. is sinds enkele jaren bestuurslid van het Enschedese chapter 'Eastside' van de club. Nadat bij S. de handgranaat in de gang ontplofte verklaarde hij dat Satudarah de politie niet zou helpen bij het onderzoek naar de herkomst van de bom. In plaats daarvan loofde de club 10.000 euro uit voor de gouden tip.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM