Vijf studenten Industrial Design Engineering van de Universiteit Twente werken aan het digitale platform waar de gebruikers een onbeperkt aantal personen, dieren en voorwerpen als hologram aan hun omgeving kunnen toevoegen. Hieronder ook Maarten Slaa, de CEO van het studentenbedrijf.
Wat is AR eigenlijk, en hoe werkt het?
"AR betekent augmented reality, oftewel 'verrijkte werkelijkheid'. Je verrijkt wat je ziet met digitale informatie. Je kijkt door een doorzichtige bril, terwijl aan de binnenkant een extra beeld op het glas wordt geprojecteerd. Je gewone beeld wordt dus aangevuld met bijvoorbeeld objecten, informatie, tekeningen, noem maar op. Dat kan omdat de AR-bril precies weet waar hij is en dus heel precies de beelden op de goede plek kan projecten. Werkelijkheid en digitaal versmelten met elkaar. En je kunt de beelden met je vingers manipuleren."
Die techniek bestond toch al?
"De techniek is niet helemaal nieuw. Microsoft heeft een zogenaamde Hololens op de markt. Maar die kost drieduizend euro. Onze bril is een soort instapmodel, gemaakt van karton en een speciale lens, die gebruik maakt van je eigen smartphone. Dat is wel nieuw en zeker op internationale schaal. Bovendien nodigen we ontwikkelaars uit zelf toepassingen te maken. Ze krijgen een ontwikkelpakket van ons. Door de lage kostendrempel van nog geen 30 euro verwachten we dat een breed publiek met de AR-bril kennis kan maken, waardoor de introductie veel sneller gaat."
Wat is het verschil met de VR bril?
"Bij een VR of virtual reality bril, zie je geen buitenwereld. Je bent in je eigen digitale omgeving. Bij de AR bril loop je in de echte wereld rond. Je krijgt alleen extra informatie. In ons startpakket zit bijvoorbeeld een olifant die je over tafel kan laten lopen, en een combi met een weerapp, waarbij je het echt ziet regenen. De mogelijkheden zijn eindeloos."
Maandagmiddag begon de crowdfunding voor 25 mille, een dag later is dat geld al bijna binnen. Verrast?
,,Een beetje wel. Het ging heel snel en we krijgen met ons zessen heel veel aanmoedigingen en enthousiaste reacties. Het geld is vooral nodig voor de ontwikkeling van de software. Die is allesbepalend. Er komt een online platform waar kennis en ervaring kan worden gedeeld."
En over een paar jaar koopt Microsoft de tent op en vertrekken jullie naar de Bahama's?
"Haha, dat zien we dan wel weer. Ik verwacht wel dat Aryzon over een jaar internationale bekendheid heeft en we een goede naam hebben opgebouwd."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: UT