Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

500 jaar markt Enschede: 'goedmaker' is nu economische motor

272768 500 jaar markt

De Enschedese markt. Begonnen als goedmakertje voor de strooptochten van de soldaten van de hertog van Gelre. 500 jaar later is het een sterke economische motor voor de binnenstad.

Het plan om zich bij de opening van de foto-expositie over 500 jaar markt in Enschede te verkleden als Phillips van Bourgondië, had wethouder Hans van Agteren maar laten varen. ,,Want die gaf zijn geld uit aan paarden en vrouwen." Geen goed rolmodel dus, deze bisschop. Maar Phillips van Bourgondië gaf Enschede 500 jaar geleden wél toestemming voor het houden van een markt op dinsdag. Als pleister op de wonde voor het optreden van de soldaten van de hertog van Gelre, die het stadje tijdens één van hun strooptochten platbrandden.

Groots
Het 500-jarig bestaan van de markt in Enschede wordt de hele maand groots gevierd. Het startsein voor de festiviteiten werd zaterdagochtend gegeven bij de opening van een foto-expositie. Aan het Van Loenshof staan houten tableaus met daarop een kleine 80 foto's, die door kunstenares Jet Broekstra zijn geselecteerd.

De Enschedese markt is nu vooral op zaterdagen - mede dankzij gemiddeld 25.000 Duitse bezoekers - een belangrijke economische motor voor de binnenstad en werd onlangs nog ex aequo met Den Haag gekozen tot 'één na beste weekmarkt van Nederland.' De markt van Dordrecht eindigde op plek één.

Enschedeër Henk Achterhuis is sinds 13 jaar voorzitter van de landelijke marktbond, de CVAM. Met 120 kooplieden is de zaterdagmarkt nog steeds 'uitverkocht' in Enschede, zegt Achterhuis.

Verzelfstandigd
De dinsdagmarkt in Enschede is inmiddels verzelfstandigd; de markt is ondergebracht in een door de kooplieden zelf bestuurde stichting. De kooplieden betalen niet meer aan de gemeente, maar regelen alles zelf. Zoals inmiddels ook bij de markten in Almelo en Haaksbergen het geval is. ,,Je hebt er zelf wat meer werk mee, maar betaalt niet langer de overheadkosten die een gemeente heeft. Zo is er meer geld over voor marketing", zegt Achterhuis. ,,De markt moet met de tijd mee. Later op de dag beginnen en 's middags langer door is de volgende stap, , voorspelt Achterhuis. ,,Maar uiteindelijk bepalen de kooplieden dat zelf. Op een verzelfstandigde markt zijn zij de baas."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Reinier van Willigen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.