Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO Provincie zinspeelt op opslag perslucht of waterstofgas op deze plek in Twente

274641 download 42

Een gebied tussen Hengelo en Enschede is door de provincie aangewezen als zoekgebied voor ondergrondse opslag van waterstofgas of perslucht. Waterstofgas en perslucht kunnen in zoutholtes, op honderden meters diepte, opgeslagen worden als een buffervoorraad.

Enschede FM sprak met Joran van Donk, woordvoerder Provincie Overijssel. Beluister het interview hierboven.

Dergelijke voorraden worden relevant bij een verdere toename van het aandeel wind- en zonne-energie in de elektriciteitsproductie. De buffervoorraad is dan nodig om pieken in het energiegebruik op te vangen. Perslucht en waterstofgas gelden daarbij als energiedragers , waarmee elektriciteit op te wekken is. Opgewekte elektriciteit door zon of wind wordt gebruikt om de lucht samen te drukken, die vervolgens werd opgeslagen in ondergrondse ruimten. Zodra de lucht wordt vrijgelaten, drijft die een turbine aan die weer elektriciteit opwekt.

Met de zon- en windenergie kan ook waterstofgas geproduceerd worden, dat vervolgens ondergronds wordt opgeslagen. Het kan er dan weer uitgehaald worden, direct als waterstofgas voor bijvoorbeeld waterstofauto's, of om er met brandstofcellen elektriciteit van te maken.

Nieuwe cavernes
Door de provincie worden de diepere zoutlagen tussen Hengelo en Enschede aangewezen als locatie waar deze opslag zou kunnen plaatsvinden. Dat gebeurt niet in bestaande zoutcavernes, maar in nieuw te vormen cavernes die niet, zoals de huidige, plat zijn, maar meer cilindrisch van vorm. De nieuwe cavernes liggen ook dieper dan de huidige.

De aanwijzing tot zoekgebied betekent niet dat er al een procedure loopt om daadwerkelijk waterstofgas of perslucht op te slaan. De provincie geeft een zoekgebied aan om invloed uit te oefenen op beslissingen van het Rijk, over het gebruik van de provinciale diepe ondergrond. Daarbij is aangegeven welke ontwikkelingen de provincie per se niet wil in Twente, zoals de injectie van afvalwater en de opslag van CO2.

Duitsland en Verenigde Staten
Opslag van waterstofgas, als die al gaat plaatsvinden, kan nog tientallen jaren op zich laten wachten. Onderzoek hiernaar is nog volop in ontwikkeling, omdat het aandeel van duurzame energie in het totaal nog laag is. Opslag van perslucht bestaat nu al, onder meer bij een energiecentrale in Huntorf (Duitsland) en McIntosh (VS).

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Provincie Overijssel
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.